Spoorwegbrug De Hef is weer het mannetje

Nieuws

7 februari 2017

De Hef, de oude spoorwegbrug over de Koningshaven in Rotterdam is dinsdag na een jarenlange renovatie in oude glorie hersteld. Dat gebeurde door het beweegbare middengedeelte tijdens een complexe operatie terug te plaatsen.

Dwars door Rotterdam

Voor de komst van de Willemsspoortunnel reden treinen over de Hef, dwars door Rotterdam. Het monument raakte tijdens de Tweede Wereldoorlog zwaar beschadigd door een bombardement en ontsnapte in de jaren negentig na protesten aan de sloophamer.

Takelen

Het middengedeelte van de spoorwegbrug is maandag op een ponton van de Merwehaven naar het Noordereiland gebracht door sleepboten. Het stuk brug werd dinsdag omhoog getakeld en tussen de torens gehangen.

Weer een stukje #Rotterdamse trots in oude glorie hersteld. #DeHef #Koningshavenbrug #hvnl #rijksmonument #nostalgie #spoorbrug @NS_online pic.twitter.com/IQpB87Hs45

— Frank Herfst (@FrankHVNL) 7 februari 2017

Willemsspoortunnel

De Koningshavenbrug, zoals De Hef officieel heet, deed tot 1993 dienst. Dat jaar werd de Willemsspoortunnel door koningin Beatrix in gebruik genomen. De Hef dankt zijn naam aan het hefgedeelte in het midden, dat omhoog kan om schepen door te laten. Het spoor en de perrons in de Willemsspoortunnel zijn onlangs in opdracht van ProRail gerenoveerd.

 

 

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers