Spoorwensdagen met goedereneditie groot succes

Nieuws

25 mei 2016

Op dinsdag 24 en woensdag 25 mei 2016 vinden op initiatief van NS en ProRail de Spoorwensdagen plaats. Dit keer voor het eerst met een goedereneditie in het Rotterdamse havengebied.

Kijfhoek en Waalhaven

Op het gigantische goederenemplacement Kijfhoek in Zwijndrecht werden de gelukkigen, die VIP's genoemd worden, getrakteerd op een uniek kijkje in de spoorgoederenkeuken. Zij deden mee met een oefening van ProRail Incidentenbestrijding en leefden zich uit met de brandslangen van de bedrijfsbrandweer. Daarna brachten zij een bezoek aan de reparatiewerkplaats van Shunter in de Waalhaven en aan het Rail Service Center Rotterdam. Daar worden containers, wissellaadbakken en opleggers van de trein op de truck gezet en andersom. Al met al was de eerste goedereneditie van de Spoorwensdagen een doorslaand succes. 

Veel wensen

In twee dagen gaan meer dan zestig wensen in vervulling. Tientallen VIP's zijn al in de watten gelegd. Zo werd Sien rondgeleid in een werkplaats van NedTrain en trok de Kameel als Spoorwensdagexpress veel bekijks. Conducteur Bram bekeek ondertussen locomotief 3737 met zijn VIP in het Spoorwegmuseum en op hetzelfde moment werden VIP's rondgeleid op het Operationeel Controle Centrum Rail in Utrecht. Ook in de wasstraat van NedTrain en in het NS simulatorcentrum in Amersfoort was de sfeer fantastisch. Anderen konden geen genoeg krijgen van de spoorbomen die maar op en neer gaan bij het naderen en verdwijnen van een trein. Want ja, hoe werkt een overweg nou eigenlijk? Om dat uit te leggen mochten de technici van ProRail aan de slag.

Twee dagen feest 

Vandaag laten NS en ProRail opnieuw tientallen wensen in vervulling laten gaan. De VIP's brengen een bezoek aan het Spoorwegmuseu, gaan mee controleren met de hoofdconducteur, zitten zelf aan de knoppen als machinist in het Simulatorcentrum in Amersfoort, of loodsen de treinen veilig over het spoor bij ProRail Verkeersleiding.

Dank aan vrijwilligers en sponsoren

NS en ProRail danken alle enthousiaste vrijwilligers en sponsoren (Nooteboom Tours, Falck, Shunter BV en Rail Service Center Rotterdam) voor hun bijdrage. Op Twitter kun je via de hashtags #SWD16 en #Spoorwensdag de belevenissen op afstand meebeleven. 

Spoorwensdagen

In het kader van een management development opleiding organiseerden vijftien medewerkers van NS en ProRail in mei 2008 een Spoorwensdag. Binnen korte tijd mobiliseerden zij 150 vrijwilligers binnen NS en ProRail om spoorgerelateerde wensen te vervullen. Vanwege het succes hebben de initiatiefnemer besloten om van deze Spoorwensdagen een jaarlijks terugkerend evenement te maken en de Stichting sPooRweNSdag op te richten.

 

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers