Spoorzone Delft heeft er een ondergrondse fietsenstalling bij

Nieuws

Gepubliceerd op 22 mei 2017 - Laatste update: 16 augustus 2020 12:31 uur

Het Delftse treinstation heeft er in een klap 2700 ondergrondse fietsparkeerplekken bij. Maandagochtend hebben gemeente, NS, aannemerscombinatie CCL en ProRail de tweede van drie ondergrondse stallingen geopend. Er is nu in totaal plek voor 8400 fietsen.

De fietsenstalling is ontworpen door Benthem Crouwel Architecten. Bovenop de stalling komt Park Spoorloos, dat vanaf eind dit jaar wordt aangelegd.

Derde fietsenstalling

Medio 2019 gaat de derde ondergrondse stalling open. Tegen die tijd zijn er 10.000 ondergrondse plekken gerealiseerd, voldoende tot in ieder geval 2030.

Fietsend naar het station

Veel treinreizigers fietsen naar het station, en hun aantal groeit. ProRail vindt het belangrijk dat reizigers hun fiets goed kwijt kunnen en gemakkelijk kunnen terugvinden. ProRail, NS en gemeenten werken daarin nauw samen. Zo ook in Delft.

Cijfers

40 procent van de dagelijkse 1,2 miljoen treinreizigers komt op de fiets naar het station. 15 procent gaat vanuit de trein met de fiets naar z’n eindbestemming. ProRail wil de reis van deur tot deur makkelijk maken. Dat doen we door méér fietsenstallingen te maken, en door bestaande stallingen beter te benutten.

Op naar de 600.000

Sinds 2000 hebben we op bijna 410 stations ruim 450.000 fietsplaatsen nieuw gebouwd en gemoderniseerd. Tientallen bewaakte stallingen zijn vernieuwd en uitgebreid, met bijvoorbeeld nieuwe verdiepingen. Het totaal aantal stallingsplaatsen bij stations is nu zo’n 520.000 en groeit de komende jaren, afhankelijk van beschikbare (co-)financiering, naar ruim 600.000 in 2030. Gemeenten zijn hierbij een belangrijke samenwerkingspartij. Een station met goede fietsvoorzieningen is immers een visitekaartje.

 

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers