Stap in voorbereiding stadionpleindek Feyenoord City

Nieuws

3 maart 2021

Ontwerp- en consultancyorganisatie Arcadis gaat in opdracht van ProRail de voorbereidingen aan het spoor voor de ontwikkeling van Feyenoord City begeleiden. Het gaat hierbij om verschillende stappen die bij een ingewikkeld proces als het overbouwen van het spoor komen kijken. Hiermee dragen ze bij aan een belangrijke gebiedsontwikkeling in Rotterdam.

Feyenoord City en het spoor

Feyenoord City maakt onderdeel uit van Stadionpark. Een unieke en ambitieuze gebiedsontwikkeling in Rotterdam-Zuid, waar de komst van een nieuw stadion voor voetbalclub Feyenoord een belangrijke rol speelt. De overkluizing van het spoor (het stadionpleindek) is een van de ondersteunende projecten die dit allemaal mogelijk maakt. Daarnaast wordt er ruimte gecreëerd voor het doortrekken van de Colosseumweg, waar nu nog spoor ligt.

We zijn blij dat we een volgende stap kunnen zetten om een belangrijke gebiedsontwikkeling voor Rotterdam-Zuid mogelijk te maken.

Helga Cuijpers regiodirecteur bij ProRail

Voorbereidingen

Daar waar de plannen van Feyenoord City het spoor ‘raken’, kijkt Arcadis wat er moet gebeuren. Zo krijgt de locomotiefwerkplaats van Shunter aan de 2e Rosestraat een nieuwe locatie op de Laagjes. Ook wordt er gekeken naar een eventuele verplaatsing van het zogenoemde ‘onderstation’ - die bovenleiding, beveiliging en seinen van elektriciteit voorziet - en het relaishuis.

Op die plek liggen veel kwetsbare kabels in de grond waar rekening mee moet worden gehouden. Verder moet er spoor verwijderd worden. Daar komt een hoop techniek bij kijken, waarvoor Arcadis plannen maakt.

Verder helpt Arcadis ProRail bij de vergunningverlening aan de gemeente voor de bouw van het stadionpleindek over het spoor. Bij plannen zoals deze, waarbij boven en naast het spoor wordt gebouwd, is namelijk een vergunning van ProRail nodig. Arcadis betrekt de belanghebbenden, zoals de gemeente Rotterdam, Stichting Gebiedsontwikkeling aan de Maas en Feyenoord City bij deze voorbereidingen.

Dit is ons op het lijf geschreven en we zetten ons in voor het realiseerbaar maken van dit deel van Feyenoord City.

Arrèn van Tienhoven regioverantwoordelijke bij Arcadis

Een grote uitdaging

“We zijn blij dat we een volgende stap kunnen zetten om een belangrijke gebiedsontwikkeling voor Rotterdam-Zuid mogelijk te maken. Het zal niet gemakkelijk zijn, maar we hebben er alle vertrouwen in dat Arcadis ons goed kan helpen bij het proces,” aldus regiodirecteur Helga Cuijpers van ProRail.

Ook Arcadis kijkt uit naar deze klus, hoe ingewikkeld deze ook mag zijn: "Dit is ons op het lijf geschreven en we zetten ons in voor het realiseerbaar maken van dit deel van Feyenoord City", aldus Arrèn van Tienhoven, voor Arcadis verantwoordelijk voor de regio Rotterdam.

"Het is een grote uitdaging om bij alle stakeholders de neuzen dezelfde kant uit te krijgen. We zetten alle denkbare technieken in om het hele proces zo rimpelloos mogelijk te laten verlopen. Denk aan 4D-modellen om effecten van beslissingen inzichtelijk te maken."

Foto: Office for Metropolitan Architecture (OMA)

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers