Veel zomerwerk op de planning

Ook deze zomer werken we op verschillende plekken aan spoor en stations. Dit jaar meer dan ooit. Reizigers dienen rekening te houden met minder of geen treinen en omwonenden met eventuele overlast.

Lees meer

Start bouw fietsenstallingen station Tilburg

Nieuws

25 april 2019

In Tilburg is vanmiddag officieel het startschot gegeven voor de bouw van twee fietsenstallingen aan weerszijde van het station. Daarmee komt er voldoende stallingsruimte voor zo’n 7500 fietsen.

Regiodirecteur Wendy de Wild van ProRail, directeur NS Stations Femke Woudstra en de Tilburgse wethouders De Vries en Jacobs verrichten gezamenlijk de starthandeling. Dat gebeurde aan de noordkant van het station. Hier is aannemer Dura Vermeer al enkele weken hard aan het werk met de bouw van de noordelijke stalling. Deze zal naar verwachting in de zomer van 2020 gereed zijn. De zuidelijke stalling zal naar verwachting eind 2021 klaar zijn. 

Starthandeling bouw fietsenstalling station Tilburg
Starthandeling bouw fietsenstalling station Tilburg

Hoge eisen

De noordelijke stalling biedt plaats aan 3900 fietsen. Aan de centrumzijde komt een stalling met plek voor 3400 fietsen en deze zal gereed zijn in 2021. Daarnaast staan er verdeeld over de beide stallingen zo’n 200 OV-fietsen om te huren. Het ontwerp van beide stallingen is van architectenbureau Cepezed en voldoet aan de hoogste eisen. In de stallingen komen rolbanden voor gebruiksgemak en verdeeld over beide stallingen staan zo’n 200 OV-fietsen om te huren. 

Eerste 24 uur gratis 

Reizigers die met de fiets naar het station gaan, kunnen straks hun fiets de eerste 24 uur gratis parkeren. Beide stallingen worden permanent bewaakt en zijn voorzien van OV-fietsen. Daarnaast zit er in één van de stallingen straks ook een Fiets en Serviceruimte voor kleine reparaties. De totale investeringskosten bedragen circa 20 miljoen euro. Dat geld is afkomstig van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, de gemeente Tilburg en de provincie Noord-Brabant. Als de stallingen straks klaar zijn, gaat NS deze exploiteren. 

Impressie fietsenstalling zuidzijde station Tilburg
Impressie van de toekomstige fietsenstalling die is ontworpen door Cepezed

Actieplan Fietsparkeren 

Om de reis van deur tot deur gemakkelijker en comfortabeler te maken, verbetert ProRail samen met regionale overheden en NS fietsenstallingen bij stations door uitbreiding, betere benutting en vernieuwing. Het huidige programma Actieplan Fietsparkeren geeft uitvoering aan het beleid om meer fietsparkeerplekken bij stations te realiseren. Sinds 2000 zijn er landelijk bijna alle 450.000 fietsplaatsen nieuw gebouwd en gemoderniseerd op ruim 400 stations. Het aantal stallingsplaatsen is nu zo'n 490.000 en groeit de komende jaren - afhankelijk van beschikbare co-financiering - verder naar 600.000 in 2030.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers