Drie minuten stil

Aanstaande zaterdag 20 april, om 22.30 uur, ligt het openbaar vervoer drie minuten stil. Het is een signaal: geweld in trein, bus, tram en metro moet stoppen. ProRail ondersteunt dit protest.

Lees meer

Start plaatsing geluidsscherm langs HSL in Zoetermeer

Nieuws

6 mei 2022

De voorbereidende werkzaamheden voor het plaatsen van een nieuw geluidsscherm in Zoetermeer starten op 9 mei. De werkzaamheden duren tot donderdagochtend 12 mei. Het geluidsscherm komt te staan aan de westzijde van de hogesnelheidslijn (HSL). De aannemer werkt dag en nacht.

Geluidsoverlast verminderen

Het nieuwe scherm wordt 400 meter lang en vier meter hoog. Het scherm komt ten noorden van het al bestaande scherm te staan, ter hoogte van voetbalvereniging sv DSO. Met de plaatsing van het geluidsscherm wordt de geluidsoverlast door treinen verminderd. Als alles volgens planning verloopt, is het nieuwe scherm begin 2023 klaar. 

Dag- en nachtwerk

De aannemer voert overdag voorbereidende werkzaamheden uit. Denk aan het inrichten van het werkterrein en het op locatie brengen van materialen. Het meeste werk vindt ’s nachts plaats: van zondagnacht tot en met donderdagnacht tussen 24.00 en 5.30 uur. De aannemer werkt in de nacht, omdat er dan geen treinen rijden over de HSL en de spanning dus van de bovenleiding kan. Zo kunnen we veilig dicht bij het spoor werken.

Ook in de weekenden van 11 juni, 10 september en 8 oktober zijn er dag en nacht werkzaamheden. Er rijden dan geen treinen. Tussen 25 juli en 14 augustus vinden geen werkzaamheden plaats, vanwege het zogenoemde bouwvak. De aannemer plaatst tijdens deze treinvrije momenten palen in de grond als fundering voor het nieuwe scherm. Op deze fundering komen vervolgens de stijlen waarin de geluidabsorberende panelen kunnen worden geschoven.

2400 meter scherm al aangepast

In de laatste drie maanden van 2021 paste ProRail het bestaande, 2400 meter lange scherm langs de HSL al aan. De transparante panelen zijn toen vervangen door panelen die geluid absorberen. Met het plaatsen van het nieuwe stuk scherm zijn straks alle bovenwettelijke maatregelen in Zoetermeer uitgevoerd, zoals door het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat (I&W) bepaald.

Bovenwettelijke maatregelen

Het geluid dat de treinen op de HSL maken past binnen de wettelijke geluidsnormen. Toch ervaren omwonenden overlast van het treinverkeer op het traject sinds dat de HSL is gaan rijden in 2009. Om de geluidswaarden verder te beperken, heeft het ministerie van I&W in 2015 besloten om bovenwettelijke maatregelen te nemen op meerdere plekken langs de HSL. Deze maatregelen voeren we nu uit.

Geluidsmaatregelen op meerdere locaties

We treffen ook geluidsmaatregelen in andere gemeentes. In Lansingerland zijn de werkzaamheden eind 2022 klaar. De maatregelen in de gemeentes Zwijndrecht en Hoeksche Waard zijn inmiddels afgerond. In Kaag en Braassem staan nog maatregelen in de planning voor eind 2022. In totaal vervangen we tien kilometer transparante schermen voor geluidabsorberende schermen en plaatsen we drie kilometer aan nieuwe schermen.

Bijzondere samenwerking

Het ministerie van I&W is opdrachtgever van de geluidsmaatregelen. BAM Infra voert de geluidsbeperkende maatregelen uit in opdracht van Infraspeed Maintenance B.V., de operationele beheerder van de HSL.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers