Veel zomerwerk op de planning

Ook deze zomer werken we op verschillende plekken aan spoor en stations. Dit jaar meer dan ooit. Reizigers dienen rekening te houden met minder of geen treinen en omwonenden met eventuele overlast.

Lees meer

Station Amsterdam Zuid: nog meer ruimte voor de fiets

Nieuws

7 mei 2018

Treinreizigers hebben er weer 3750 fietsstallingsplaatsen bij op de Zuidas. In de ondergrondse, spiksplinternieuwe Strawinskystalling, die vandaag in gebruik is genomen. Mede mogelijk gemaakt door ProRail.

250.000 reizigers in 2030

Op dit moment is station Amsterdam Zuid het snelst groeiende station van Nederland. Met de komst van de Noord/Zuidlijn zal het aantal reizigers dat via station Amsterdam Zuid van en naar Amsterdam reist enorm groeien. In 2030 zal het aantal dagelijkse reizigers dat gebruik maakt van station Amsterdam Zuid zijn gestegen van 100.000 naar 250.000. En daarmee ook het aantal fietsers in het gebied. Want bijna de helft van de treinreizigers komt met de fiets naar het station. Ruimte voor fietsers staat dan ook hoog op de agenda.

Bijna 10.000 fietsenparkeerplekken op de Zuidas 

De fietsparkeergarage Strawinskylaan is de derde ondergrondse fietsparkeergarage bij station Amsterdam Zuid, na die onder het Gustav Mahlerplein (3000 plaatsen) en onder het Zuidplein (2500 plaatsen). Fietsers kunnen hun fiets vanaf maandag 7 mei, net als in de andere stallingen bij station Amsterdam Zuid, 24 uur gratis stallen. ProRail heeft ruim dertig procent van de Strawinskystalling gefinancierd.

Meer fietsplekken

Om de reis van deur tot deur gemakkelijker en comfortabeler te maken, verbetert ProRail samen met regionale overheden en NS fietsenstallingen bij stations door uitbreiding, betere benutting en vernieuwing. Het programma Ruimte voor de Fiets geeft uitvoering aan het Actieplan Fietsparkeren bij stations. Sinds 2000 zijn er landelijk 450.000 fietsplaatsen nieuw gebouwd en gemoderniseerd op ruim 400 stations. Het aantal stallingsplaatsen is nu zo'n 475.000 en groeit de komende jaren - afhankelijk van beschikbare co-financiering - verder naar 650.000 - 700.000 in 2030.

 

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers