Station Breda: beste gebouw van 2017!

Eer naar werken. Het nieuwe station in Breda van architect Koen van Velsen heeft de titel ‘Beste gebouw van het jaar 2017’ gewonnen. Dat werd vandaag bekendgemaakt in Utrecht door de Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus.

Station Breda door de ogen van de architect

Station Breda
Station Breda

Het juryrapport

Het juryrapport: Breda torent boven de andere projecten uit in complexiteit en formaat. Het ontwerp raakt aan veel verschillende ruimtelijke thema’s: de inpassing van grootschalige infrastructuur, binnenstedelijk wonen, openbare ruimte. ‘Het station voelt als een gebouw waaromheen nog zoveel meer kan ontstaan. Partijen worden uitgedaagd om, net als in dit project, over hun schaduw heen te springen, en meer samen te werken’. 

Terechte winnaar

ProRail is samen met haar partners NS en de gemeente super trots op deze prachtige prijs. Samen met architect Koen van Velsen en de bouwcombinatie Ballast Nedam/Hurks is jarenlang keihard gewerkt aan de bouw van het nieuwe station. Op het resultaat zijn we super trots. Het winnen van de titel ‘Beste gebouw van 2017’ bevestigt dat we in Breda een bijzonder station hebben neergezet. 

Station Breda

Het nieuwe station in Breda werd vorig jaar september groots geopend. NS, ProRail en de gemeente Breda hebben in vier jaar tijd samen met de bouwcombinatie Ballast Nedam/Hurks een prachtig en uniek station neergezet met volop ruimte voor wonen, winkelen en werken. Onder één dak vind je er zes sporen, een busstation, 22.000 vierkante meter kantoorruimte en 150 woningen. Op het dak kunnen 720 auto’s parkeren en er zijn vier fietsenstalling met ruimte  voor circa 6000 fietsen. Dat alles in een solide en spraakmakend ontwerp van architect Koen van Velsen. De bouw is mede mogelijk gemaakt dankzij financiële bijdrages van het ministerie van Infrastructuur en Milieu en de provincie Noord-Brabant.

 

Gepubliceerd op

Gerelateerde projecten