Veel zomerwerk op de planning

Ook deze zomer werken we op verschillende plekken aan spoor en stations. Dit jaar meer dan ooit. Reizigers dienen rekening te houden met minder of geen treinen en omwonenden met eventuele overlast.

Lees meer

Station Deventer klimaatproof

Nieuws

25 maart 2020

Op station Deventer past ProRail de afvoer van regenwater aan. Het hemelwater vangen we voortaan op in een ondergrondse opslag. We voeren het onder meer af naar een park in de buurt. Met deze investering maakt ProRail het stationsgebied meer klimaatbestendig.

Duizenden vierkante meters

“Het station heeft meer dan zesduizend vierkante meter aan perrondaken”, vertelt regiodirecteur Dorothé Wennekendonk van ProRail. “Die perronkappen staan er al zowat honderd jaar. Als het regent vangen ze veel water op. Fijn voor wachtende reizigers op het perron, want die staan mooi droog. Maar dit schone water loopt nu nog weg in het riool.” 

Belasting voor het riool

Er lopen buizen van de perronoverkappingen onder de perrons door. Regenwater loopt daarin nu nog allemaal weg in het riool. Door steeds hevigere stortbuien vormt dat een toenemende belasting voor deze afvoer. Directeur Wennekendonk: "Jammer van het schone water. Maar dat zijn we aan het veranderen.”

Ondergrondse opslag

We koppelen de afvoerbuizen los van het riool. Het regenwater vangen we op in een ondergrondse opslag. Deze opslag vormt een buffer. Ook die raakt vol. Maar als dat zover is storten we het water over. Dat gaat met een vertraging. 

Water voor Rijsterborgherpark

ProRail voert de aanpassing samen met de gemeente Deventer uit. Wethouder Frits Rorink: ”We voeren het gebufferde water af naar het Rijsterborgherpark. Daarvoor ligt er al een leiding onder de Stationsstraat door. Dat is goed voor het grondwaterpeil. In tijden van droogte heeft de bodem zo een extra buffer. Allemaal positief voor de natuur in het Rijsterborgherpark.”

Voorkomen wateroverlast 

Met deze aanpassing maakt ProRail het stationsgebied meer klimaatbestendig. De gemeente verstrekt er mede subsidie voor. Wethouder Rorink: “Bij extreme buien is bij de Diepenveenseweg sprake van wateroverlast. Met het afvoeren van het regenwater naar het Rijsterborgherpark beperken we de kans op wateroverlast.”

Meer werk aan de kappen

Het werk aan de waterafvoer is in de afgelopen dagen op het perron al gevorderd. Aannemer Knipscheer voert momenteel laatste aanpassingen uit. Het werk verplaatst zich naar de overzijde van het spoor, naar de Diepenveenseweg. ProRail gaat dit voorjaar overigens nog meer op station Deventer laten uitvoeren. Het gaat om schilderwerk en kleine herstelwerkzaamheden aan de kappen. 

Corona richtlijnen

Uiteraard is de uitvoering van het werk onder het voorbehoud van de richtlijnen van het RIVM. Zo werken we in kleiner verband en houden in ieder geval 1,5 meter afstand, al gaat het werk daardoor minder snel. Directeur Wennekendonk: “Ook voor onze aannemers en hun mensen zijn dit bijzondere tijden. Het vergt extra inspanning en zorgvuldigheid om hun klussen te klaren. We zijn dankbaar voor wat deze mensen toch nog aan werk weten te verzetten.”    

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers