Station Heeze in de lift

Nieuws

8 maart 2017

Station Heeze staat een flinke metamorfose te wachten. Om de toegankelijkheid en veiligheid van het station te verbeteren realiseert ProRail in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat een traverse, voetgangersbrug over de sporen, met liften. Dit gebeurt in nauw overleg met de gemeente Heeze-Leende, NS en belangenorganisaties voor mensen met een functionele beperking. De traverse wordt in 2018/2019 gebouwd.

Nieuwe traverse met liften

In de huidige situatie kunnen reizigers met een rolstoel moeilijk of niet een treinreis maken, omdat ze niet zelfstandig en veilig van het ene naar het andere perron kunnen komen. Straks maken alle reizigers gebruik van de nieuwe traverse die voorzien is van liften om van het ene naar het andere perron te komen. Zowel reizigers in een rolstoel als reizigers met veel bagage of met een kinderwagen bereiken dan comfortabel en veilig de trein. De nieuwe traverse wordt volledig geïntegreerd met de bestaande perronoverkappingen en kenmerkt zich door een  open en transparante vormgeving.

Nieuwe looproutes voor reizigers en bewoners

De fiets- en voetgangerstunnel bij het station, die nu door zowel reizigers als fietsers worden gebruikt, wordt straks enkel gebruikt door bewoners van Heeze die op een snelle en veilige manier van de ene naar de andere zijde van het spoor willen gaan.
Om het treinreizigersverkeer en het bewonersverkeer van elkaar te scheiden, worden de huidige opgangen vanuit de tunnel naar de perrons afgesloten. De treinreizigers maken dan gebruik van de nieuwe traverse en niet meer van ‘het tunneltje’. In samenspraak met de gemeente is ook naar een aantal alternatieven gekeken voor het sluiten van de huidige opgangen, maar de alternatieven voldoen niet aan de gestelde eisen voor toegankelijkheid.

De veranderingen in de stationsomgeving worden meteen benut om ook andere verbeteringen door te voeren. Zo worden parkeerplaatsen en fietsparkeerplaatsen toegevoegd.

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers