Veel zomerwerk op de planning

Ook deze zomer werken we op verschillende plekken aan spoor en stations. Dit jaar meer dan ooit. Reizigers dienen rekening te houden met minder of geen treinen en omwonenden met eventuele overlast.

Lees meer

Station Winschoten krijgt een AED – 27 Groningse stations volgen

Nieuws

26 november 2021

ProRail en NS bouwen aan een landelijk dekkend netwerk van AED’s op stations. De aftrap hiervoor was afgelopen zomer in Culemborg. Deze week was Winschoten aan de beurt.

Landelijk dekkend netwerk

Tot voor kort waren er AED’s op 50 stations. Dit wordt sinds de zomer flink uitgebreid. Een landelijk dekkend AED-netwerk vergroot de overlevingskans van mensen die op of rondom stations een hartstilstand krijgen. Om zo snel mogelijk hulp te bieden, zijn de AED’s straks te gebruiken door medewerkers van ProRail en NS én door burgerhulpverleners via HartslagNu.

Winschoten is een van de 27 Groningse stations die dit jaar nog een AED krijgen. Ter gelegenheid van de plaatsing wilden we hier wilden een reanimatietraining aanbieden. Deze kon echter vanwege de huidige coronamaatregelen niet doorgaan.

Ik ben heel erg blij met de plaatsing van AED’s hier en op andere plekken in de regio.

Dorothé Wennekendonk regiodirecteur bij ProRail

Levens redden

Dorothé Wennekendonk, regiodirecteur ProRail:  “Ik ben heel erg blij met de plaatsing van AED’s hier en op andere plekken in de regio. Met de nieuwe AED hebben mensen in de stationsomgeving een grotere kans om een hartstilstand te overleven. Dat geeft een veilig gevoel. Met dank ook aan de vrijwilligers van HartslagNu die weten hoe ze het apparaat moeten bedienen en die 24/7 beschikbaar zijn om levens te redden.”

Jurrie Nieboer, wethouder in Oldambt: “Als gemeente stimuleren we dat er meer AED’s buiten worden opgehangen, zodat ze altijd beschikbaar zijn. Het vergroot de overlevingskans van mensen die een hartstilstand krijgen. Ik ben daarom blij dat ook ProRail en NS een bijdrage leveren aan een dekkend AED-netwerk in Oldambt.”

Het vergroot de overlevingskans van mensen die een hartstilstand krijgen.

Jurrie Nieboer wethouder bij gemeente Oldambt

Ook voor de omgeving

Op maar liefst de helft van alle stations vervullen de AED’s een extra functie: ze dekken een zone rond het station af waar nu nog geen AED is die dag en nacht beschikbaar is en is aangemeld bij het oproepsysteem HartslagNu. Regiodirecteur Maarten Haverkamp van NS: “Volgens de Hartstichting krijgen circa 17 duizend mensen per jaar een hartstilstand buiten het ziekenhuis. De kans op overleven is het grootst als een reanimatie binnen de eerste zes minuten start, liefst met de inzet van een AED. De nieuwe AED is te gebruiken op het station, maar ook in de omgeving van het station.”

Volgens Floris Italianer, directeur van de Hartstichting, heeft deze uitbreiding van het netwerk impact voor de stations én hun omgeving. “ProRail en NS dragen zo bij aan de opgave die we in Nederland hebben om AED-loze zones nog te vullen.”

Minutenwerk

Bij een hartstilstand telt elke minuut. Door binnen zes minuten 112 te bellen, te starten met reanimeren en een AED aan te sluiten, is de overlevingskans het grootst. Naar verwachting zijn alle treinstations in de eerste helft van 2022 uitgerust met de nieuwe AED’s. Bij alle station in heel Nederland is dan minimaal één AED 24/7 beschikbaar die is aangemeld bij HartslagNu.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers