Stationshal Zwolle feestelijk geopend

Nieuws

15 juni 2022

Woensdagochtend 15 juni openden burgemeester Peter Snijders van de gemeente Zwolle, Maarten Haverkamp, NS-regiodirecteur Noord-Oost, en Astrid Bunt, directeur Stations van ProRail, de vernieuwde stationshal. Dit gebeurde met het aansnijden van een taart en de onthulling van het gedicht van Hedwig Selles.

Toegang tot de Zwolse Spoorzone

Station Zwolle vormt de toegang tot de Zwolse Spoorzone en tegelijk is het de poort naar de rest van Nederland en verder. “Een belangrijk gebouw dus voor Zwollenaren en bezoekers aan deze prachtige stad of mensen die er werken,” aldus Astrid Bunt. “Het is een prominent station en daar hoort een prettig en verrassend verblijf bij.” De nieuwe wachtruimte is onderdeel van het hoofdgebouw en verbonden aan het groene voorplein.

  • Van links naar rechts: Maarten Haverkamp, Astrid Bunt en Peter Snijders
    Van links naar rechts: Maarten Haverkamp, Astrid Bunt en Peter Snijders
  • Het eerste wisselgedicht, geschreven door dichteres Hedwig Selles
    Het eerste wisselgedicht, geschreven door dichteres Hedwig Selles

Vernieuwing

In het afgelopen jaar is de ruimte opnieuw geschilderd, heringericht en voorzien van reisinformatie. Maarten Haverkamp is ook blij met de nieuwe wachtruimte. “Het stationsgebouw krijgt met deze ruimte haar oude functie terug als prettige plek om even te wachten. Het is een stap op weg naar de creatieve levendige plek die de Zwolse Spoorzone steeds meer gaat worden.”

Gedicht over wachtende reiziger

In de hal is een speciale plek voor een wisselgedicht. Wethouder Gerdien Rots nam het initiatief voor een gedicht in de hal. Het eerste gedicht is geschreven door dichteres Hedwig Selles dat gaat over de wachtende reiziger. Selles is cultuurwetenschapper en schrijver en woont in Zwolle.

Over het gedicht in de stationshal zegt zij: “Na ieder afscheid is er een moment waarop je even op jezelf wordt teruggeworpen en je je een enigszins verloren kunt voelen. De plek waar dit afscheid plaatsvindt, kan je op zo’n moment troost bieden. Ik wens reizigers en achterblijvers dat de nieuwe stationshal deze omarmende functie kan vervullen.”

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers