Veel zomerwerk op de planning

Ook deze zomer werken we op verschillende plekken aan spoor en stations. Dit jaar meer dan ooit. Reizigers dienen rekening te houden met minder of geen treinen en omwonenden met eventuele overlast.

Lees meer

Treinverkeer rond Amsterdam weer opgestart

Nieuws

4 juni 2023

Door een storing op de verkeersleidingspost in Amsterdam, was er vanaf zondagmiddag 4 juni geen treinverkeer mogelijk van en naar de hoofdstad. De dienstregeling werd maandagochtend rond 09.00 uur weer opgestart.

Update | 06-06 | 14.12 uur

Sinds maandagmorgen wordt het treinverkeer in en rond Amsterdam vanuit Utrecht geregeld. Deze uitwijklocatie draait stabiel en de hinder voor reizigers is hiermee opgelost. Ondertussen werken we in Amsterdam aan herstel van de systemen. Hoewel in het onderzoek en tijdens de herstelwerkzaamheden steeds meer oorzaken van de storing zijn uitgesloten is de definitieve oplossing nog niet gevonden.

Zodra we die wel hebben - en de systemen uitgebreid zijn getest en weer stabiel kunnen draaien - brengen we de treinverkeersleiding weer van Utrecht naar de verkeersleidingspost in Amsterdam. Dat moet uiteraard veilig gebeuren en hinder voor het treinverkeer proberen we bij die overstap zo klein mogelijk te houden. Als meer bekend is over de overstap informeren we daarover, onder meer via deze website. 

Update | 05-06 | 14.30 uur

Sinds vanochtend 9.00 uur rijden er weer treinen rond Amsterdam. De verkeersleiding voor het gebied in en rond Amsterdam wordt momenteel bediend vanuit de uitwijklocatie in Utrecht. Om dit mogelijk te maken zijn vannacht collega’s van de Verkeersleidingspost Amsterdam verplaatst naar Utrecht en zijn de systemen daar opgestart. Het raakt ons diep dat reizigers vannacht gestrand zijn.

Verplaatsing 's nachts

Het systeem op de Verkeersleidingspost Amsterdam kon na een eerste storing, gisteren begin van de avond, in eerste instantie weer opgestart worden. Het leek stabiel genoeg om het treinverkeer te hervatten. Rond 20.00 uur bleek het systeem toch niet te werken.

Op de post in Amsterdam waren op dat moment nog twee werkplekken beschikbaar. Die werkplekken waren nodig om gestrande treinen met reizigers op een veilige manier naar stations te begeleiden, zodat reizigers daar de trein konden verlaten. Zo konden we voorkomen dat reizigers urenlang vast zouden zitten in gestrande treinen. 

Vervolgens is vannacht alles geregeld om de Verkeersleidingspost Amsterdam op afstand te kunnen bedienen vanuit de uitwijklocatie in Utrecht. Dat neemt altijd een aantal uren in beslag: collega's moeten verplaatst worden en systemen opgestart. Nadat de Verkeersleidingspost actief was op de uitwijklocatie, moesten eerst de gevolgen van de storing weggewerkt worden, voordat er een robuuste dienstregeling gereden kon worden.

Oorzaak storing 

Het is nog steeds onduidelijk wat de oorzaak van de storing op de Verkeersleidingspost Amsterdam is. We werken met man en macht om de oorzaak te achterhalen. Dit doen we niet alleen met onze eigen experts, maar ook met onze externe ICT-leveranciers. 

Update | 05-06 | 08.35 uur

Vanaf 09.00 uur starten we rond Amsterdam weer met het rijden van treinen. Houd er wel rekening mee dat er de rest van de ochtend nog verstoringen zullen zijn, zoals kortere treinen dan gepland, en dat de treinen wellicht nog niet zijn schoongemaakt. In de rest van het land rijden de treinen zo veel als mogelijk volgens dienstregeling.

ProRail en NS vinden dit alles erg vervelend voor reizigers en vervoerders. Check de reisplanner voor het meest actuele reisadvies. Ondertussen doet ProRail onderzoek om de oorzaak van de storing te achterhalen, deze is nog niet bekend.

Raadpleeg reisplanner Raadpleeg reisplanner

Update | 05-06 | 04.53 uur

De IT-storing op de verkeersleidingpost van ProRail is helaas nog niet op gelost. ProRail en NS betreuren het dat we vannacht veel reizigers niet thuis hebben kunnen brengen en dat zij op het station hebben moeten overnachten. Dit is niet wat reizigers van ons mogen verwachten. Onze focus ligt op het zorgen dat gestrande reizigers goed thuiskomen.

We vragen reizigers die nog op pad gaan om niet naar Amsterdam en omgeving te komen. Want ook deze ochtend rijden er nog geen treinen van en naar Amsterdam. Het advies aan deze reizigers is om alternatief vervoer te regelen voor de reis naar school of werk of bijvoorbeeld thuis te werken. We vinden dit alles erg vervelend voor onze reizigers. Deze storing heeft grote impact, ook op andere delen van het land. We adviseren reizigers om de reisplanner te checken voor het meest actuele reisadvies.

Update | 04-06 | 00.00 uur

De treinen van en naar Amsterdam gaan vanavond helaas niet meer rijden. De storing bij de verkeersleidingspost hebben we nog niet kunnen oplossen. Dit is heel vervelend voor reizigers die hier mee te maken hebben. Het advies blijft om zelf alternatief vervoer te regelen.

De verwachting is dat de storing ook impact heeft op de start van de treindienst morgenvoeg. Raadpleeg morgenochtend de NS-app voor reisadvies.

Update | 04-06 | 23.05 uur

Door de storing bij op de verkeersleidingspost rijden er geen treinen rondom Amsterdam. Het is uiterst onzeker of de treinen vanavond nog gaan rijden. Dat vinden we enorm vervelend voor de reizigers. We adviseren om zelf alternatief vervoer te regelen.

Update | 04-06 | 21.45 uur

De storing op de verkeersleidingspost in Amsterdam is helaas teruggekeerd. Daardoor hebben we het treinverkeer weer stil moeten leggen. Hoewel we alles op alles zetten om de storing te verhelpen, durven we niet te garanderen dat dit vanavond nog lukt. We vinden dit buitengewoon vervelend voor alle reizigers die daar last van hebben. 

Update | 04-06 | 19.45 uur

De systemen zijn gereset en zijn getest. Treinen kunnen rond 20.00 uur weer rijden. Dat zal in de eerste instantie mondjesmaat zijn. De storing heeft tot veel hinder gezorgd voor reizigers, onder meer voor concertbezoekers. Concertorganisator Mojo heeft laten weten dat het concert van popster Harry Styles daarom minimaal een kwartier later zal beginnen.

Over de oorzaak van de storing is nog niets bekend. ProRail doet onderzoek.

Bericht | 04-06 | 18.05 uur

Op de verkeersleidingsposten van ProRail houden we het treinverkeer via computersystemen in de gaten en sturen we dat bij als dat nodig is. Omdat in en rond Amsterdam ontzettend veel treinen per uur rijden, is een storing niet op te vangen door telefonisch contact met de machinisten.

Daarom zit er niets anders op dan te proberen zo snel mogelijk de oorzaak te vinden en deze weg te nemen. Tot nu toe is dat ons helaas niet gelukt. Hoe lang de storing nog aanhoudt, is dan ook niet te zeggen. En dat is uiteraard zeer vervelend voor reizigers - des te meer als je net onderweg bent naar een concert van jouw favoriete artiest.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers