Stroomvoorziening Havenspoorlijn hersteld

Nieuws

28 augustus 2020

De stroomvoorziening op de Havenspoorlijn, tussen de Maasvlakte en de Calandbrug, is in de nacht van zondag op zaterdag hersteld. Dit betekent dat het vervoer met elektrische locomotieven weer mogelijk is.

De problemen met de stroomvoorziening ontstond op 27 augustus rond 02:00 uur.  Specialisten van ProRail en de spooraannemer zijn sindsdien keihard aan het werk geweest om de problemen te verhelpen. 

Schakelkasten

Nadat in de nacht van woensdag op donderdag op de Maasvlakte de spanning van de bovenleiding viel stelden specialisten van ProRail een onderzoek in. We controleerden meerdere schakelaars aan de bovenleiding. Een onderstation is het punt waar de elektriciteit uit stroomkabels wordt doorgezet naar de bovenleiding.

Isolatoren

In de loop van donderdagavond konden we vervolgens overgaan tot het schoonmaken van isolatoren in de schakelaars. Dit werk rondden we in de vroege ochtend van vrijdag 28 augustus af. Na uitgebreid testen bleken de problemen met de stroomvoorziening nog steeds aan te houden. ProRail en de spooraannemer werken daarom onverminderd door aan het oplossen van de storing.  

Update vrijdag 28 augustus 16:00 uur

In overleg met vervoerders is afgesproken om in de nacht van zaterdag 29 augustus op zondag 30 augustus aan tijdelijk herstel te werken. We passen de stroomvoorziening zo aan dat de elektriciteit niet meer via de defecte schakelaar naar de bovenleiding moet lopen. In plaats daarvan zullen we deze rechtstreeks op de bovenleiding schakelen, doormiddel van een bypass. Hierdoor zal het treinverkeer op de Havenspoorlijn weer zo snel mogelijk kunnen rijden zoals in de normale situatie. In de tussentijd werken ProRail en de spooraannemer onverminderd door aan definitief herstel.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers