Tanks over het Nederlandse spoor Europa in

Nieuws

Gepubliceerd op 5 april 2022

Tanks en ander militair materieel rollen deze dagen op treinen over het Nederlandse spoor. Het is een niet-alledaags gezicht ten tijde van de oorlog in Oekraïne. Toch gaat dit Amerikaanse materieel niet naar oorlogsgebied. De operatie maakt deel uit van een negen maanden durende aanwezigheid van een Amerikaanse landmachteenheid in Oost-Europa. Daar neemt de eenheid deel aan diverse oefeningen.

Treinpaden

Het materieel is de afgelopen dagen in Vlissingen gelost van Amerikaanse marineschepen. Het gaat tot medio april deels over het spoor en deels over de weg naar Oost-Europa. Militair transport verschilt daarbij nauwelijks van het alledaagse goederenvervoer. Ook Defensie vraagt netjes zogenoemde treinpaden (een tijd waarop je met een trein op een traject mag rijden) aan bij ProRail.

Wel is het soms zo dat er een speciale vergunning nodig is, vanwege de breedte van het materieel. Als dat te breed is, kunnen er op sommige stukken spoor tijdens het militaire transport geen treinen op het naastgelegen spoor rijden.

Snelheid

De militaire transporten kunnen de komende weken overal in Nederland zichtbaar zijn. Onderdeel van de oefening is dat Defensie test hoe snel militaire eenheden zich kunnen verplaatsen. Nederland is de drijvende kracht achter het PESCO (Permanent Structured Cooperation)-project Militaire Mobiliteit. De 28 landen streven naar de mogelijkheid van vereenvoudigde en daarmee snellere militaire transporten in Europa, waarbij grenzen geen moeizaam te passeren obstakels vormen. En snelheid is nu eenmaal cruciaal bij militair optreden.

Het is zeker niet de eerste keer dat militair materieel over het Nederlandse spoor gaat. Dat gebeurt vaker tijdens oefeningen, waarbij voor sommige zware voertuigen vervoer over het spoor meer voor de hand ligt.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers