Terugblikken en vooruit kijken met "Spoor in cijfers 2015"

Nieuws

3 december 2015

Wist je dat er dagelijks 150 goederentreinen vanuit de Nederlandse havens rijden richting Duisberg, München, Milaan en Poznan? Daarmee draagt het spoorgoederenvervoer een belangrijk steentje bij aan de Nederlandse economie. Het staat allemaal in het jaarboek “Spoor in Cijfers 2015” van RailCargo, het informatiecentrum voor het spoorgoederenvervoer in Nederland.

Rail Cargo blikt in het jaarboek niet alleen terug, maar kijkt ook naar de toekomst.

Ambitie

Vervoer over het spoor is een duurzame en economische manier om grote hoeveelheden goederen op de plaats van bestemming te krijgen waar ook in Europa. ProRail heeft dan ook hoge ambities rond het spoorgoederenvervoer:  ,,We willen dat het aandeel spoorgoederenvervoer vanuit Rotterdam de komende jaren ten opzichte van weg en water groeit van de huidige 8 procent naar 20 procent in 2020,” zegt president-directeur Pier Eringa van ProRail.

Verbeterprogramma

Om die ambitie waar te maken is er een verbeterprogramma spoorgoederenvervoer waarin ook de Nederlandse havenbedrijven deelnemen. Zo is het Havenbedrijf van Rotterdam druk bezig om meer goederen via het spoor de haven in en uit te laten rijden. Ook wordt er gekeken of meer operators gebruik kunnen maken van het spoor. Daarvoor is het project Rail Incubator gestart. ,,Het moet helpen de concurrentiepositie voor de Nederlandse havens en industrie te verbeteren,” verduidelijkt Eringa.

Samenwerking

Om voor het spoorgoederenvervoer een beter positie te krijgen binnen de logistieke keten, is het volgens Eringa nodig dat er binnen de keten beter wordt samengewerkt. Zo zouden vervoerders anders moeten samenwerken om lading op het spoor te krijgen. Een goed voorbeeld daarvan was de lage waterstand van de Rijn in oktober. Daardoor waren er beperkingen voor de scheepvaart waardoor veel goederen hun normale weg naar Duitsland via het water niet konden vervolgen. Het spoor bood uitkomst waardoor veel spullen toch op de plaats van bestemming aankwamen.

Interesse in het jaarboek “Spoor in Cijfers 2015” van RailCargo?  Stuur dan een mail aan: info@railcargo.nl  

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers