Tijdelijke oplossing voor scheur spoordijk Gorinchem

Nieuws

19 februari 2024

ProRail heeft een tijdelijke oplossing gevonden om de spoordijk in Gorinchem te verstevigen. In die spoordijk zit een scheur. We starten in de nacht van 25 februari met het plaatsen van stapelbare betonnen blokken in de sloot. Die blokken bieden tegendruk. Tot maandagochtend 26 februari rijden er geen treinen.

Voorbereidende werkzaamheden

De scheur in de spoordijk bevindt zich aan de kant van de woningen ter hoogte van de Gruttershof. Voor de tijdelijke oplossing met stapelbare blokken hebben we toestemming van de gemeente Gorinchem en Waterschap Rivierenland.

Aannemer Asset Rail start op donderdag 22 februari met de voorbereidende werkzaamheden. Zij voeren vanaf de overweg bij de Banneweg zand, blokken en grote houten schotten aan. Deze materialen slaan we op langs de spoorbaan. De overweg blijft toegankelijk voor verkeer: verkeersregelaars zorgen dat weggebruikers veilig kunnen oversteken.

Spoordijk verstevigen

We starten op zondag 25 februari om 1.30 uur met de werkzaamheden om de spoordijk te verstevigen. We verwijderen bagger uit de sloot en plaatsen zware houten schotten op de bodem van de sloot. Daarop hijsen we de betonnen stapelbare blokken. Op maandagochtend 26 februari om 5.30 uur zijn alle werkzaamheden klaar.

De aannemer werkt op het spoor. Voor de veiligheid van medewerkers moeten we de spanning van de bovenleiding afhalen. Hierdoor kunnen er in deze periode geen treinen rijden. Je vindt een aangepaste dienstregeling op de website van Qbuzz.

Snelheidsbeperking

Nadat de blokken zijn geplaatst, kunnen we niet meteen de snelheid van alle treinen weer verhogen. We monitoren eerst of de spoordijk niet beweegt en de blokken dus goed tegendruk bieden. Blijft de spoordijk stabiel? Dan laten we stapje voor stapje alle treinen weer sneller rijden. Qbuzz informeert reizigers hierover.

Definitief herstel spoordijk

Na het tijdelijk verstevigen van de spoordijk, starten we met het definitieve herstel ervan. De gegevens die we in het weekend van 25 februari verzamelen, gebruiken we om te onderzoeken hoe de scheur is ontstaan. Daarna bepalen we hoe we de spoordijk definitief kunnen verstevigen. Pas als de spoordijk volledig is hersteld, halen we de betonnen blokken uit de sloot. Het definitieve herstel van de spoordijk duurt een aantal maanden.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers