Timelapse: uitpakken busbrug Zwolle

Nieuws

16 mei 2018

Zwolle krijgt een nieuwe overgang over het spoor: ProRail bouwt een gigantische busbrug. De grote stalen delen zijn vanaf januari aangevoerd en aan elkaar gelast. Hoe komt de brug eruit te zien? Zie hier de timelapse!

Bekijk: Timelapse: aanvoer en opbouw busbrug Zwolle

Pinksterweekend: busbrug op zijn plaats gereden

In het Pinksterweekend van 19 en 20 mei wordt de Zwolse busbrug over het spoor naar zijn definitieve plek gereden. De kolossale S-vormige megaconstructie weegt circa duizend ton en is 110 meter lang. Belangstellenden kunnen de activiteiten het hele weekend van dichtbij volgen vanaf een tribune. 

Nooit eerder gedaan

Nooit eerder is een dergelijke ‘inrijdoperatie’ met een ‘gekromde brug’ op deze wijze uitgevoerd. Voor de megaklus is Sarens ingehuurd, een Belgisch bedrijf gespecialiseerd in zware hijsactiviteiten en exceptioneel transport. Aannemer BAM Infra en staalbouwer Victor Buyck zijn in samenwerking met gemeente Zwolle en ProRail volop bezig met de voorbereidingen voor het Pinksterweekend.

Voorbereidingen al in volle gang

In de week voorafgaand aan het inrijden van de busbrug (14-18 mei) gebeurt er al van alles op het bouwterrein. Beschermend folie is verwijderd. We tilden de brug circa tien meter op zodat we die in het weekend op die hoogte over het spoor kunnen rijden. Ook maken we het terrein helemaal klaar voor de verplaatsing van de brug. Als je de voorbereidingen wilt volgen, dat kan live: check de webcams!

Busbrug bij Zwolle brachten we op de juiste hoogte om over het spoor te kunnen rijden.
Busbrug bij Zwolle brachten we op de juiste hoogte om over het spoor te kunnen rijden.

Stap in ontwikkeling Spoorzone Zwolle

De komende jaren werkt ProRail samen met de gemeente Zwolle, de provincie Overijssel en NS hard aan vernieuwing van Spoorzone Zwolle. Station Zwolle, het tweede spoorknooppunt van Nederland met ruim 60.000 reizigers per dag, bouwen we om tot een nog beter toegankelijk en comfortabel ov-knooppunt. Dat past helemaal bij de ontwikkeling van één van de economisch sterkste regio’s van het land. De bouw van de busbrug is een eerste zichtbare stap in die richting en maakt deel uit van grote investeringen in het stationsgebied van 2017 tot 2025. 

Gevolgen voor treinreizigers

Tijdens de werkzaamheden in het Pinksterweekend rijden er geen treinen tussen Zwolle en Kampen, tussen Zwolle en Kampen Zuid (Hanzelijn) en tussen Zwolle en Amersfoort. We adviseren u voor vertrek uw reisplanner te raadplegen.

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers