Tips voor ouderen in het OV

Nieuws

23 mei 2018

ProRail geeft in een nieuwe campagne ouderen nuttige tips en adviezen over hoe zij veilig en zorgeloos kunnen reizen met het openbaar vervoer. Zo kunnen zij hun mobiliteit op een verantwoorde manier vergroten.

Naast gratis adviezen en tips heeft ProRail verschillende voorzieningen aangebracht in stations en op de perrons om reizen voor ouderen gemakkelijk en aangenaam te maken. Zo zijn op de perrons duidelijk markeringen aangebracht, hebben veel stations roltrappen en liften en hebben we onlangs een test gedaan met de oversteekhulp bij overwegen.

Spannend

Als mensen ouder worden, krijgen zij geregeld te maken met fysieke beperkingen, waardoor zij kwetsbaarder zijn als zij zich in de openbare ruimte begeven, zoals op en in de omgeving van stations. Ouderen vinden reizen met het openbaar vervoer spannend. Met name op en rond stations, op drukke perrons of bij spoorwegovergangen voelen niet alle ouderen zich gemakkelijk. Een risico is dat ouderen op de overweg in problemen kunnen komen als de bomen omlaag gaan en zij daardoor niet snel genoeg kunnen oversteken. Voor ouderen is het belangrijk dat zij zorgeloos met het openbaar vervoer kunnen reizen.

Samen Veilig Onderweg

ProRail geeft op haar website www.prorail.nl/samenveiligonderweg handige tips waarmee ouderen op en rond stations en bij spoorwegovergangen veilig en probleemloos uit de voeten kunnen. Zoals op perrons, waar sneltreinen soms voorbijrazen terwijl je ze niet altijd hoort aankomen. Hiervan kunnen ouderen schrikken en van het perron vallen. Daarom adviseert ProRail om nooit dichtbij de rand van het perron te staan, maar achter de witte stippellijn - de veiligheidszone - te blijven en gepaste afstand te houden.

Veilig oversteken bij een spoorwegovergang

Wat te doen als je bij het oversteken van een overweg vast komt te zitten met een rollator, fiets of trolley? Natuurlijk is het dan verstandig de hulp van andere verkeersdeelnemers in te roepen. Maar wat niet iedereen weet, is dat je deze hulpmiddelen recht omhoog moet tillen en vooral niet moet gaan duwen of trekken. En wat is wijsheid als de bellen van de overweg gaan rinkelen, terwijl je nog bezig bent om over te steken? Het devies is: blijf kalm en loop rustig door. Op www.prorail.nl/samenveiligonderweg kunnen ouderen terecht voor meer tips en informatie.

 

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers