Toelichting online enquête Hooglandscheweg

Nieuws

23 december 2020

De gemeente West Betuwe en ProRail vroegen inwoners uit Tricht welke planten geschikt zouden zijn langs de Hooglandscheweg. Dat is de randweg ten noorden van het dorp die de komende periode gerealiseerd gaat worden. Meepraten kon via een (online) enquête welke is uitgevoerd door Buro RIET. In de enquête was het mogelijk om keuzes te maken voor vier deelgebieden. In totaal vulden 52 inwoners de vragenlijst in.

Resultaten

De enquête werd uitgezet onder ongeveer 70 aanwonenden. Ook zijn er andere kanalen ingezet om inwoners van Tricht te bereiken. Denk aan het lokale platform, media, e-mails en social media. Op basis van de resultaten van de enquête lichten we in deze brief kort toe wat dit betekent voor de verschillende deelgebieden.

Naast het meenemen van de keuzes van de inwoners heeft de aandacht voor biodiversiteit ook meegespeeld in de definitieve keuze voor alle deelgebieden. Het groen van het noordelijk deel randweg wordt aangeplant in de eerste helft van 2021.

 • Uitslag enquete noordelijk randweg landschappelijke inpassing vraag 1
  Uitslag enquete noordelijk randweg landschappelijke inpassing vraag 1
 • Referentiebeeld van een gemengde haag
  Referentiebeeld van een gemengde haag

1. Middelweg - Langstraat

In het deelgebied Middelweg-Langstraat waren de meeste stemmen voor een  zogenaamde landschappelijke haag, welke bestaat uit linde, els en veldesdoorn.  Deze keuze voor de landschappelijke gemengde haag wordt verwerkt in het beplantingsplan welke invulling geeft aan het landschappelijk inpassingsplan.

 • Uitslag enquete noordelijk deel randweg Tricht vraag 2a
  Uitslag enquete noordelijk deel randweg Tricht vraag 2a
 • Uitslag enquete noordelijk deel randweg Tricht vraag 2b
  Uitslag enquete noordelijk deel randweg Tricht vraag 2b
 • Referentiebeeld van een ligusterhaag
  Referentiebeeld van een ligusterhaag

2. Langstraat - Spoorwegonderdoorgang

In het deelgebied Langstraat – Spoorwegonderdoorgang is het meest gestemd op de hoogstam fruitbomen, zoals appels, peren en kersenbomen. Van deze hoogstamkersenbomen heeft de kersenboom voor de meeste inwoners de voorkeur. Daarom zullen de gemengde hoogstam fruitbomen die worden aangeplant voor een groot percentage uit kersenbomen bestaan.

De inwoners konden ook hun voorkeur aangeven over welke soort haag er onder de fruitbomen geplant moet worden. De resultaten laten zien dat de meeste inwoners hier graag een ligusterhaag zouden willen zien.  Deze keuze wordt dus ook meegenomen in de beplanting.

 • Uitslag enquete noordelijk deel randweg Tricht vraag 3a
  Uitslag enquete noordelijk deel randweg Tricht vraag 3a
 • Uitslag enquete noordelijk deel randweg Tricht vraag 3b
  Uitslag enquete noordelijk deel randweg Tricht vraag 3b

3. Spoorwegonderdoorgang - Meersteeg

In het deelgebied Spoorwegonderdoorgang – Meersteeg gingen de meeste stemmen naar hoogstam kersenbomen. Toch kregen de gemengde hoogstam fruitbomen maar één stem minder. Om dit deel goed te laten aansluiten op het deel vanaf de Langstraat worden ook in dit deelgebied gemengde hoogstam fruitbomen geplant met een hoog percentage kersenbomen.

Op de vraag welke haag de inwoners het graag onder de fruitbomen zien scoorden de Veldesdoornhaag en Ligusterhaag beide hoog. Alhoewel de Veldesdoornhaag iets hoger scoorde dan de Ligusterhaag is er ook hier om de overloop en samenhang met het deel Langstraat te behouden gekozen om een ligusterhaag te planten. Op verzoek van inwoners verlengen we in dit deel de haag met twintig meter.

 • Uitslag enquete noordelijk deel randweg Tricht vraag 4A
  Uitslag enquete noordelijk deel randweg Tricht vraag 4A
 • Uitslag enquete noordelijk deel randweg Tricht vraag 4b
  Uitslag enquete noordelijk deel randweg Tricht vraag 4b

4. Meersteeg - Hollandsche wetering

In het deelgebied Meersteeg – Hollandsche wetering gaven inwoners de voorkeur aan lindenbomen. In de enquête gaven inwoners de voorkeur aan de ligusterhaag en de esdoornhaag. Beide kregen evenveel stemmen. Om de eenheid langs de randweg te behouden is er gekozen om lindenbomen aan te planten met daaronder ligusterhaag.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers