Treinen rijden tijdens stroomstoring Amsterdam door

Nieuws

23 juni 2016

Stroomstoringen kunnen het treinverkeer ernstig ontregelen. Gelukkig gebeurt het niet zo vaak. Eén procent van alle storingen vorig jaar werd veroorzaakt door een defect bij een nutsbedrijf. Maar als het gebeurt is de impact vaak wel groot. Seinen en wissels werken niet meer en treinen komen tot stilstand.

Op 27 maart 2015 zorgde een stroomstoring bij een hoogspanningsstation van de netwerkbeheerder in Diemen voor flink wat overlast in Nederland. Vliegverkeer moesten worden stilgelegd, duizenden huishouden hadden geen stroom en ook het treinverkeer kwam tot stilstand. Stroomstoringen kunnen we niet voorkomen. We kunnen wel lessen trekken en zo proberen nog beter voorbereid te zijn in het geval dat de stroom weer eens uitvalt.

Treinen rijden door

Afgelopen dinsdag kreeg de omgeving van Diemen en Amsterdam te maken met een grote stroomstoring. Door een defect in een schakelstation van de netbeheerder hebben die avond duizenden huishoudens in Amsterdam Zuidoost en Diemen uren lang zonder elektriciteit gezeten. Terwijl trams strandden en de hulpdiensten overuren draaiden, hield ProRail de treindienst overeind.

Hoe kan het dat de trein wel gewoon door kon rijden?

ProRail heeft de bovenleidingvoeding redundant ontworpen. Dat wil zeggen dat wanneer de stroom bij één onderstation wegvalt een nabijgelegen onderstation ervoor kan zorgen dat er toch spanning op de bovenleiding blijft staan. Dit zorgt er voor dat de trein wel gewoon kan doorrijden. Daarnaast is de seintechnische installatie, die onder andere de wissels en seinen aanstuurt, voorzien is van noodaccu’s. Deze accu’s kunnen bij stroomuitval de voeding van de seinwezeninstallatie enkele uren overnemen. De accu’s hebben normaal gesproken genoeg vermogen om een stroomstoring van de netbeheerder te overbruggen.

Bijsturen

In de loop van de avond bleken de problemen bij de netbeheerder groter dan gedacht en werd de verwachte hersteltijd enkele uren verschoven. Op dat moment was het onwaarschijnlijk dat de accu’s de hersteltijd zouden kunnen overbruggen en lag een grote treinstoring op de loer. Met behulp van Strukton Rail zijn noodaggregaten geplaatst die de stroomvoorziening op niveau konden houden. Deze noodaggregaten hebben tot aan woensdagochtend bij meerdere relaishuizen de functie van de accu’s overgenomen. Wissels en seinen konden zo blijven werken, totdat de stroomvoorziening weer was hersteld.

Overwegstoring

Bij de stroomstoring kon niet worden voorkomen dat de overweg op de Ouddiemerlaan te Diemen tijdelijk in storing raakte. Met de inzet van verkeersregelaars zijn de gevolgen van deze storing minimaal gebleven. Uiteindelijk heeft het treinverkeer en de reiziger nauwelijks hinder ondervonden van deze uitzonderlijk lange stroomstoring.

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers