Werkzaamheden op en rond Amersfoort Centraal

We werken in Amersfoort om het belangrijke knooppunt klaar te maken voor de toekomst. Treinen rijden minder of helemaal niet, maar de stad blijft bereikbaar.

Lees meer

Treinverkeer rond Amersfoort verstoord door defecte bovenleiding

Nieuws

12 augustus 2020

Door een defecte bovenleiding bij Den Dolder is het treinverkeer van en naar Amersfoort donderdag flink verstoord. De reizigers van twee gestrande treinen zijn geëvacueerd. De aannemer van ProRail ging ter plaatse om het defect te onderzoeken en een herstelplan te maken. Maar vanwege het aanstaande onweer zal het herstel moeten wachten tot de nacht van woensdag op donderdag.

Spanning van bovenleiding

Rond 10:00 uur in de ochtend van woensdag 12 augustus kregen we te maken met een defecte bovenleiding bij Den Dolder. Vanwege de veiligheid hebben specialisten van ProRail vervolgens de spanning van de bovenleiding gehaald. Meerdere treinen raakten hierdoor gestrand.

Evacuatie

In de trein die bij het defect betrokken was zaten ongeveer zestig reizigers. Doordat de stroom van de bovenleiding was zaten zij in totaal ongeveer een uur en een kwartier zonder airco. Incidentenbestrijders van ProRail gingen met de hoogste prioriteit ter plaatse om tot evacuatie over te gaan. 

Drinkwater

Onze incidentenbestrijders rijden vanwege het warme weer met flesjes drinkwater om zo snel mogelijk voor verkoeling te zorgen van gestrande reizigers. De reizigers zijn inmiddels per bus geëvacueerd. Dat gebeurde rond 11:15 uur. 

Tweede trein

Een andere trein, met ongeveer honderd reizigers, moest vanwege de veiligheid de stroomafnemer van de bovenleiding halen. Deze trein stond net buiten Den Dolder en kon rond 11:00 uur zelfstandig wegrijden richting Utrecht. 

Omvangrijke werkzaamheden

De aannemer van ProRail ging ter plaatse om het defect te onderzoeken en te herstellen. Het was al snel duidelijk dat de werkzaamheden vanwege de omvang en complexiteit lange tijd in beslag konden gaan nemen. Het werk beperkt zich namelijk niet tot de plek waar we het defect van de bovenleiding hebben gevonden. We moesten nog een groot deel van de spoorbaan controleren om uit te kunnen sluiten dat er ook op andere plekken schade is opgetreden.

Onweer

Aanvankelijk dachten we na het onderzoek in de loop van de middag aan herstel te kunnen gaan werken. Maar tussen 16:00 uur en 22:00 uur is er onweer voorspeld. Werken aan de bovenleiding is dan te gevaarlijk. Daarom hebben we samen met de aannemer het herstel aankomende nacht in moeten plannen. We verwachten dat het treinverkeer aan het begin van de dienstregeling van donderdagochtend weer normaal kan gaan rijden. 

Raadpleeg een reisplanner

Het treinverkeer rond Amersfoort is verstoord. Aanvankelijk reden er geen treinen tussen Amersfoort en Utrecht, maar in de loop van de ochtend kon het treinverkeer daar weer worden opgestart. Van en naar Amersfoort zal het treinverkeer donderdag hinder blijven ondervinden. We raden reizigers aan om een reisplanner te raadplegen voor vertrek.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers