Veel zomerwerk op de planning

Ook deze zomer werken we op verschillende plekken aan spoor en stations. Dit jaar meer dan ooit. Reizigers dienen rekening te houden met minder of geen treinen en omwonenden met eventuele overlast.

Lees meer

Tunnel af en overweg weg in Nijkerk

Nieuws

2 oktober 2017

Afgelopen vrijdag, 29 september, was het feest in Nijkerk. In aanwezigheid van de direct omwonenden vond de officiële opening van de spooronderdoorgang aan de Amersfoortseweg in Nijkerk plaats. Dankzij deze tunnel kan verkeer nu doorrijden en is er direct weer een overweg minder in het spoor: win-win dus!

Meedenken

De verkeerstunnel in Nijkerk werd al een paar maanden gebruikt. Sinds maart stelden we doorgaande weg open, terwijl we ondertussen de tunnel afwerkten. Met de komst van de leuningen, de aankleding van de binnenkant met tegels en de bijzondere geluidsschermen is de tunnel sinds vrijdag helemaal klaar. Omwonenden dachten in de vormgeving mee: om het geluid van het verkeer te verminderen zijn lage geluidsschermen geplaatst. Op deze geluidsschermen staan Nijkerkse taferelen die de omwonenden zelf uitkozen. In de avond lichten we deze taferelen aan.  

Knelpunt weg

Het spoor over de Amersfoortseweg vormde een knelpunt in de gemeente. Sinds Nijkerk samen met Amersfoort-Vathorst een afrit van de A28 kreeg, ontstonden met name in de spits regelmatig files. Opdrachtgever gemeente Nijkerk wil niet alleen goed bereikbaar, maar ook een veilige gemeente zijn. Ook ProRail wil het liefst van overwegen af. Daarom bouwde Van Spijker Infrabouw B.V. in opdracht van ProRail voor het verkeer een onderdoorgang onder het spoor. Het project werd mede gefinancierd door de Provincie Utrecht en het Ministerie van I&M.

Lange onderdoorgang 

Bij dit project is een tunnelbak van 275 meter lengte gerealiseerd. De onderdoorgang zelf is 60 meter lang en heeft 2x2-baanswegen, met fiets- en voetpaden. Deze weg vormt de verbinding van de afrit A28 naar het centrum van Nijkerk. De onderdoorgang is lang omdat de weg schuin onder het spoor doorkruist.

Betrokken omwonenden

Omwonenden zijn regelmatig bij het bouwproces betrokken, omdat het werk ook in hun directe omgeving plaatsvond. In februari 2016 startten de bouwwerkzaamheden op locatie. In mei 2016 werd een weekend lang gewerkt om damwanden en funderingen aan te brengen, werk met onvermijdelijke impact voor de omgeving. Soms waren er spectaculaire dingen te zien: in juli 2016 werd onder grote belangstelling het dek in het spoor gereden.

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers