Twee Friese overwegen opgeruimd

Nieuws

Gepubliceerd op 16 september 2019 - Laatste update: 16 augustus 2020 15:57 uur

Bij de Friese plaatsen Hurdegaryp en Feânwalden is in het weekend van 14 en 15 september een mooie stap gezet: maar liefst twee overwegen zijn definitief opgeheven en uit het spoor gehaald. Anne Zwiers, ProRaildirecteur Overwegen: "Dit is waar ProRail naartoe wil. Steeds minder overwegen in het spoor. Ik ben hier heel erg blij mee!".

Fietstunnel Goddeloaze Singel 

Beide overwegen zijn vervangen door onderdoorgangen. Het gaat om de Goddeloaze Singel bij Feânwalden, waar een fietspad met een tunnel onder het spoor door loopt. De tunnel is al enige tijd in gebruik maar nu is de vlakbij gelegen overweg helemaal uit het spoor verwijderd. 

Autotunnel Rijksstraatweg bijna klaar

Bij Hurdegaryp is een grotere verkeerstunnel gebouwd in de Rijksstraatweg, waar ook gemotoriseerd verkeer doorheen kan rijden. Voor begin oktober legt ProRail met aannemer Heijmans de laatste hand aan de onderdoorgang. Auto- en fietsverkeer kan er sinds dit weekend wel al gebruik van maken. 

Overwegen moeten uit het spoor

Anne Zwiers: "Al staan er bomen en bellen bij om je te waarschuwen, overwegen hebben het risico dat er aanrijdingen plaats kunnen vinden. Daarom stellen wij dat de beste overweg een opgeheven overweg is. We spannen ons als ProRail in om overal in het land overwegen uit het spoor te krijgen." 

Veiligheid neemt sterk toe

Ze vervolgt: "Net als bij deze plaatsen in Friesland zijn daar vaak ingrijpende keuzes voor nodig. Een goede samenwerking met omgeving, provincie en gemeente is daar voorwaardelijk voor. En dat is hier voorbeeldig gelukt, met als resultaat een grote verbetering in de verkeersveiligheid. Ook de omgeving profiteert, want gesloten overwegen houden het verkeer op en dat kan met deze nieuwe onderdoorgangen ongehinderd door stromen.' 

Samenwerking met provincie Fryslân

De bouw van de onderdoorgangen is gefinancierd door provincie Fryslân. De Goddeloaze Singel is onderdeel van het project Centrale As. De Rijksstraatweg is onderdeel van het grote project Extra Sneltrein Groningen Leeuwarden

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers