Veel zomerwerk op de planning

Ook deze zomer werken we op verschillende plekken aan spoor en stations. Dit jaar meer dan ooit. Reizigers dienen rekening te houden met minder of geen treinen en omwonenden met eventuele overlast.

Lees meer

Twee keer goed nieuws voor Amsterdam Centraal

Nieuws

19 januari 2018

Amsterdam Centraal is het drukst bezochte monument van Nederland. ProRail en NS doen er alles aan om het prachtige station goed te onderhouden, te restaureren of nog mooier te maken. Donderdag 18 januari werden bijvoorbeeld twee glazen puien onthuld, zodat je de entree van de Koninklijke Wachtkamer kunt zien. En op vrijdag 19 januari ontving ProRail een subsidie voor de restauratie van het Cuypersgebouw. Een prachtig gebaar van de provincie Noord-Holland, waarvoor veel dank.

Restauratiesubsidie provincie Noord-Holland

Voor de restauratie van monumentale delen van Amsterdam Centraal heeft ProRail een subsidie ontvangen van ruim 257.000 euro. Dat zal gebruikt worden om het verleden in oude glorie terug te brengen. Denk bijvoorbeeld aan het herstellen van monumentaal tegel-, stuk- en metselwerk in de Cuypershal. Of aan het herstel van kozijnen, ramen, deuren en dakgoten. De aanbesteding van de restauratie zal in 2018 zijn beslag krijgen. In 2020 moet de restauratie klaar zijn.

Glazen deuren Koninklijke Wachtkamer 

Donderdag 18 januari onthulden NS en ProRail nieuwe glazen puien in de entree van de Koninklijke Wachtkamer op Amsterdam Centraal. Hier reden vroeger de koetsen - met koninklijk bezoek - het station in en uit. Voorheen waren deze entrees voorzien van houten deuren. Nu zijn ze opengezet en voorzien van glas, zodat passerend publiek een deel van deze mooie monumentale ruimte kan zien.

Wat gebeurde er al op Amsterdam Centraal?

Al sinds 1997 vinden er verschillende verbouwingen plaats op station Amsterdam Centraal. Bij vrijwel alle projecten is ProRail nauw betrokken geweest, zoals de verbreding van de westelijke reizigerstunnel, twee nieuwe reizigerspassages, nieuwe liften in de reizigerstunnel, de bouw van 10.000 stallingsplaatsen voor fietsen, de bouw van de fiets- en voetgangerstunnel onder het station door, de aanleg van de IJ-hal en een aantal werkzaamheden voor de Noord/Zuidlijn onder het station. Het station van architect Pierre Cuypers is een monumentaal gebouw, dat behoort tot ons culturele erfgoed. Samen met de gemeente Amsterdam, NS en de provincie probeert ProRail het historische karakter van Cuypers’ creatie te behouden, en aan te passen aan de eisen van deze tijd.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers