Tweetal stations te bezoeken tijdens Open Monumentendag

Nieuws

9 september 2022

Tijdens Open Monumentendag dit weekend zijn een tweetal stations te bezoeken. Op station Almelo en station Harlingen kun je op 10 en 11 september leren over het belang van ProRail, de historie van de stations en wordt je vermaakt met modelspoorbanen en nostalgische oude bussen.

Danou Veenhof, regiodirecteur Noord-Oost bij ProRail, vertelt over het belang van stations. “Het stationserfgoed verdient speciale aandacht. De oude, maar zeker ook de jongere stations vertellen een bijzonder verhaal over de geschiedenis van de spoorwegen in Nederland. ProRail zorgt ervoor dat de gebouwen ook in de toekomst hun functie behouden. Door het restaureren en in stand houden van het stationserfgoed blijven de stations aansprekende plekken voor reizigers en gebruikers.”

Op twee plekken in Nederland kun je daarom dit weekend terecht voor een bijzondere ervaring, een kopje koffie en nog veel meer.

Almelo

In Almelo wordt zaterdagochtend vanaf 10:00 uur het nieuwe voorplein feestelijk geopend door Monique van Saane-Altena, wethouder Kunst en Cultuur van de gemeente Almelo, NS-regiodirecteur Maarten Haverkamp, Jeroen Ongering, voorzitter plaatselijk comité Open Monumentendag en Danou Veenhof aanwezig. Daarna is er tot 16:00 uur genoeg te doen. Er is een modelspoorbaan, een presentatie van een tweetal nostalgische TET-bussen, live muziek, een presentatie over de historie van station Almelo en een rondleiding in de schuilkelder bij de fietsenstalling. Kijk hier voor het volledige programma.

Harlingen

Bij station Harlingen kun je van 11:00 tot 16:00 uur terecht voor een gratis kopje koffie of thee. Verder zijn er om 11:00 en 12:30 uur twee lezingen over de door Jitse de Hoogh gerestaureerde perronkappen. Jitse is restauratie-architect bij Arcadis, dat in opdracht van ProRail verantwoordelijk was voor het ontwerp van de restauratie, het kleurontwerp en de realisatie daarvan. Kijk hier voor meer informatie.

Meer over:

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers