Werkzaamheden op en rond Amersfoort Centraal

We werken in Amersfoort om het belangrijke knooppunt klaar te maken voor de toekomst. Treinen rijden minder of helemaal niet, maar de stad blijft bereikbaar.

Lees meer

Uitvoering Spoorzone Zwolle stap verder

Nieuws

3 oktober 2018

Woensdagochtend bereikte het project Spoorzone Zwolle een nieuwe mijlpaal. Met het markeren van de bouwgrenzen en onthullen van het ontwerp voor de nieuwe ondergrondse fietsenstalling voor bijna 5.500 fietsen op het Zwolse Stationsplein door Gedeputeerde Bert Boerman, wethouder Ed Anker, Kees Rutten (regiodirecteur ProRail) en Pim Raaijmakers (plaatsvervangend regiodirecteur NS) gaat de Spoorzone een nieuwe fase in. Aannemer Boskalis Nederland start in het voorjaar van 2019 met de bouw van de nieuwe fietsenstalling die met financiële bijdrage van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat mogelijk is gemaakt.

ProRail heeft een belangrijke rol als het gaat om de reis van de reizigers van deur tot deur gemakkelijker en comfortabeler te maken. Samen met regionale overheden en NS verbetert ProRail fietsenstallingen bij stations door uitbreiding, betere benutting en vernieuwing. Het Programma Ruimte voor de Fiets geeft uitvoering aan het Actieplan Fietsparkeren bij stations van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Sinds 2000 zijn er in Nederland 450.000 fietsplaatsen nieuwgebouwd en gemoderniseerd op ruim 400 stations. Het aantal stallingsplaatsen is nu zo'n 475.000 en groeit de komende jaren - afhankelijk van beschikbare cofinanciering - verder naar 650.000 - 700.000 in 2030. 

Stap vooruit voor Zwolse fietsers

Aankomende jaren staat een flinke metamorfose van het stationsgebied van Zwolle op stapel. ProRail is daar als samenwerkingspartner van de provincie, de gemeente en NS nauw bij betrokken. Met een bijdrage van het ministerie van ruim € 12 miljoen (50% van de totale investering) werkt ProRail mee aan een structurele kwaliteitsverbetering voor de Zwolse fietser.
Staatssecretaris van Veldhoven benadrukt het belang van goede fietsvoorzieningen, zeker rond ov-knooppunten. “Fietsen biedt in en tussen steden een oplossing tegen files en vieze lucht. De fiets is snel, gezond, goedkoop en neemt weinig ruimte in. Stel je eens voor dat alle 5.475 extra fietsen die hier straks geparkeerd staan auto’s zouden zijn!”

Zwolle, het ov-knooppunt van het noordoosten

Zwolle bouwt aan een voor alle bezoekers en reizigers comfortabel, toegankelijk en duurzaam station, het ov-knooppunt van het noordoosten. Het station en de omgeving moet mensen uitnodigen elkaar te ontmoeten en waar mensen zich verbonden voelen met de stad en de rest van Nederland. De bouw van de nieuwe ondergrondse fietsenstalling en de hernrichting van het Stationsplein dragen hieraan bij. Kijk voor meer informatie op Gebiedsontwikkeling Spoorzone of de blog van ProRail.

 

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers