Werkzaamheden op en rond Amersfoort Centraal

We werken in Amersfoort om het belangrijke knooppunt klaar te maken voor de toekomst. Treinen rijden minder of helemaal niet, maar de stad blijft bereikbaar.

Lees meer

Unieke ‘inrijdoperatie’ busbrug Zwolle nadert uur U

Nieuws

16 mei 2018

Aankomend Pinksterweekend wordt de Zwolse busbrug over het spoor naar zijn definitieve plek gereden. De kolossale S-vormige megaconstructie weegt circa duizend ton en is 110 meter lang. Belangstellenden kunnen de activiteiten het hele weekend van dichtbij volgen vanaf een tribune.

De gekromde S-vorm, de combinatie van beton en staal en de slanke betonnen kolommen waarop de constructie komt te rusten, maken de Zwolse busbrug uniek. En door diezelfde S-vorm, en door het gewicht en de beperkte ruimte waarbinnen gemanouvreerd moet worden, is ook het inrijden een unieke gebeurtenis. Nooit eerder is een dergelijke ‘inrijdoperatie’ met een ‘gekromde brug’ op deze wijze uitgevoerd. Voor de megaklus is Sarens ingehuurd, een Belgisch bedrijf gespecialiseerd in zware hijsactiviteiten en exceptioneel transport. Aannemer BAM Infra en staalbouwer Victor Buyck zijn in samenwerking met gemeente Zwolle en ProRail volop bezig met de voorbereidingen voor het Pinksterweekend.

Stalen ‘gevaarte’ op hoogte

Zaterdagochtend 19 mei vanaf 02.10 uur tot circa zondagmiddag 20 mei wordt het 110 meter lange en 1000 ton zware ‘gevaarte’ vanaf de bouwplaats met een snelheid van een meter per 10 minuten stukje bij beetje over de sporen naar de definitieve plek gereden en op betonnen kolommen gelegd. Dit gebeurt met SPMT’s (speciale transport wagens) van Sarens.

Deze week zijn er allerlei voorbereidende werkzaamheden op het bouwterrein van de busbrug. Het stalen ‘gevaarte’ is inmiddels al circa tien meter opgetild zodat het in het weekend op die hoogte over het spoor gereden kan worden.
In de timelapse is te zien hoe de brugdelen aan elkaar zijn gemonteerd en hoe het geheel wordt geprepareerd voor het Pinksterweekend.

Gevolgen voor treinreizigers

Tijdens de werkzaamheden in het Pinksterweekend rijden er geen treinen tussen Zwolle en Kampen, tussen Zwolle en Kampen Zuid (Hanzelijn) en tussen Zwolle en Amersfoort. Wilt u reizen met de trein? Kijk dan voor actuele reisinformatie op www.ns.nl. Of raadpleeg 9292 voor een reisadvies op maat, via 9292.nl of telefonisch: 0900 – 9292 (€ 0, 90 per minuut).

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers