Uitgeest - Alkmaar: treinen rijden weer

Nieuws

6 december 2020

Tussen Alkmaar en Uitgeest reden van zaterdagavond 5 december tot zondag 6 december 12:30 uur minder treinen door een defecte bovenleiding. Op zondagochtend werd gewerkt aan herstel nadat twee gestrande treinen waren weggesleept. Tussen Alkmaar en Heerhugowaard lag het treinverkeer tot in de vroege zondagochtend stil omdat ook daar schade was aan de bovenleiding.

Alkmaar - Heerhugowaard

Tussen Alkmaar en Heerhugowaard reden tussen zaterdagavond 5 december en zondagochtend 6 december 8:00 uur geen treinen. We zagen rond 22:00 uur dat bij Alkmaar Noord de spanning van de bovenleiding was en een trein gestrand. Daarop hebben onze monteurs de stroomafnemer van de trein moeten herstellen. De trein heeft vervolgens op eigen kracht kunnen wegrijden.

In de nacht van zaterdag op zondag inspecteerden we de treinbaan uitgebreid op schade en de monteurs van onze spooraannemer herstelden de bovenleiding. We hebben het werk op zondagochtend om 8:00 uur afgerond waarna de treinen tussen Alkmaar en Heerhugowaard weer konden gaan rijden. 

Alkmaar - Uitgeest

Iets verderop, bij Castricum, kregen we al rond 20:45 uur te maken met een defecte bovenleiding. Hier stonden twee treinen waarvan de stroomafnemer defect was. De reizigers van beide treinen, respectievelijk twintig en zeventig, zijn rond 22:00 uur door middel van een evacuatietrein en onder begeleiding van incidentenbestrijders van ProRail geëvacueerd. Terwijl we dit aan het doen waren controleerde onze spooraannemer de treinbaan. We zagen dat er op verschillende plekken schade aan de bovenleiding was. 

Treinen weggesleept

Voordat we deze schade konden gaan herstellen moesten we eerst de twee treinen wegslepen. Maar nadat we de stroomafnemers op beide treinen hadden gebonden zagen we dat de treinen nog niet konden worden versleept. Daar waren namelijk extra herstelwerkzaamheden aan de treinen voor nodig. Een extra storingsmonteur ging ter plaatse.

Rond 9:00 uur waren beide treinen weggesleept en konden we beginnen met het werk aan de bovenleiding. Omdat dit complexe werkzaamheden zijn wisten we dat ze nog enkele uren in beslag konden gaan nemen. Om 12:30 uur waren de werkzaamheden klaar en kon ook de treindienst tussen Uitgeest en Alkmaar weer worden gestart.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers