Utrecht Centraal officieel geopend

Nieuws

7 december 2016

Utrecht Centraal, Het Treinstation van Nederland, is zojuist officieel geopend. Dat gebeurde door het maken en onthullen van een reusachtige 360 graden-selfie met de vele aanwezige reizigers. De opening is de afsluiting van een van de grootste spoorprojecten ooit waar zes jaar aan is gewerkt. Het betekent tegelijk ook het begin van een tijdperk van ruimte, licht en vooruitgang op en rond Utrecht Centraal.

Officiele handeling

De openingshandeling werd begeleid door Utrechter Joris Linssen en uitgevoerd door Sharon Dijksma, staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, Victor Everhardt, wethouder van de gemeente Utrecht, Roger van Boxtel, president-directeur van NS en Pier Eringa, president-directeur van ProRail. 'Utrecht Centraal is niet alleen hoofdstad, spoorstad van Nederland, maar samen met alle sporen eromheen is het ook de spoorstad van Europa,' zegt Pier Eringa.

Spoorknooppunt van Nederland

Met 280.000 reizigers is Utrecht nu al het grootste openbaar vervoersknooppunt van Nederland. Per dag komen er meer dan 1.500 treinen langs. Het nieuwe station maakt het mogelijk naar 100 miljoen reizigers per jaar te groeien. Het nieuw ontworpen en gebouwde spooremplacement zorgt dat er zoveel treinen kunnen  rijden van en naar Utrecht, dat het 'spoorboekloos' rijden heet.
 
Het station is een openbaarvervoerterminal, ontworpen voor een comfortabele en snelle overstap tussen trein, bussen, taxi's en fietsen. Voor fietsers wordt daartoe de grootste fietsenstalling ter wereld gebouwd. Ook vormt het station een verbinding tussen de twee stadsdelen, onder andere na de komst van de loopbrug Moreelsebrug en met de reeds aangelegde wandelpromenade langs de stationshal.

Bedankt!

Alle aanwezigen roemden de samenwerking tussen gemeente, NS, ProRail en ministerie van Infrastructuur en Milieu en aannemer Besix. Ze maakten het mogelijk in zes jaar tijd het grootste station van Nederland en grootste spoorknooppunt geheel te vernieuwen terwijl de treinen meestentijds bleven rijden en het station open bleef. Sharon Dijksma bedankte namens gemeente Utrecht, NS en ProRail iedereen die heeft meegewerkt aan deze operatie. Van Boxtel bedankte vervolgens ook de reizigers voor hun geduld en bood hen samen met Pier Eringa een gedicht aan.

Video

Blik terug op deze bijzondere dag:

 

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers