Veel zomerwerk op de planning

Ook deze zomer werken we op verschillende plekken aan spoor en stations. Dit jaar meer dan ooit. Reizigers dienen rekening te houden met minder of geen treinen en omwonenden met eventuele overlast.

Lees meer

Van 12.000 naar 22.000 fietsen in Utrecht

Nieuws

26 oktober 2016

ProRail werkt samen met NS Stations en gemeente Utrecht aan gigantische nieuwe fietsenstallingen rond het station Utrecht Centraal. Vandaag zetten we samen een handtekening onder afspraken daarvoor.

Stalling Jaarbeursplein krijgt een 8

ProRail en de partijen werkten eerder al aan de fietsenstalling Jaarbeursplein en die samenwerking is heel goed verlopen. Ook alle andere nieuwe bewaakte stallingen rondom Station Utrecht Centraal gaan we samen doen. Voor al die stallingen geldt straks: eerste 24 uur gratis, makkelijk, droog en veilig. De stalling Jaarbeursplein heeft vanaf de opening in mei 2014 een zeer goede bezetting en tevreden gebruikers. Gemiddeld wordt de stalling maarliefst met een 8 beoordeeld (Klantonderzoek 2014 en 2016). Dat is voor alle partijen de belangrijkste reden om vandaag met een handtekening de samenwerking te verlengen en de overeenkomst verder uit te breiden tot en met 2019. Gemeente, ProRail en NS Stations dragen in gelijke delen bij aan de kosten. Eind 2016 vindt er een eindevaluatie plaats van de pilot op het Jaarbeursplein.

Grootste fietsenstalling ter wereld

Medio 2017 openen we samen het eerste deel van de nieuwe Stationspleinstalling. De stalling telt straks circa 7.000 plaatsen en is daarme de grootste fietsenstalling ter wereld. Ter toelichting: de huidige Noorderstalling wordt samengevoegd met de Stationspleinstalling en er komt daar ruimte voor afwijkende fietsen zoals bakfietsen en modellen met een krat voorop (buitenmodelfietsen). Maar ook zetten we daar 750 OV-fietsen extra neer. Door de omvang en het doorgaande openbare fietspad, vraagt de Stationspleinstalling om innovatieve oplossingen voor het beheer van de stalling. De samenwerkende partijen proberen binnen de pilot nieuwe beheeroplossingen uit. Doel is hiervan te leren om zo een stalling op te leveren die voor de reiziger prettig in gebruik is en tegelijkertijd effectief en efficiënt beheer mogelijk maakt.

22.000 fietsen

Eind 2017 opent de Knoopstalling nabij de voormalige Knoopkazerne en de nieuwe Moreelsebrug met circa 3.200 plekken. Na de opening van het tweede deel van de Stationspleinstalling is er in totaal plek voor zo’n 22.000 fietsen in overdekte openbare stallingen rondom Utrecht Centraal (ten opzichte van 12.000 op dit moment). Voor al deze nieuwe stallingen rondom Utrecht Centraal geldt: iedere eerste 24 uur gratis, droog en veilig. Via digitale verwijssystemen bij de ingang zien fietsers direct of en waar er nog plek vrij is.

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers