Van 376 naar 405 stations

Nieuws

Gepubliceerd op 25 november 2016 - Laatste update: 16 augustus 2020 11:53 uur

Woensdag 7 december is het dan zover, dan openen wij feestelijk de nieuwe stationshal van Utrecht Centraal. En op 30 november komen Koningin Mathilde van België en Koningin Màxima al een kijkje nemen in de nieuwe stationhal. Dit zijn kroontjes op ons werk. Want de afgelopen 20 jaar hebben wij veel nieuwe stations gebouwd en honderden stations gemoderniseerd.

Het stationslandschap in Nederland is daardoor flink veranderd en klaargestoomd voor de miljoenen reizigers die nu dagelijks met de trein reizen. En daar zijn we trots op.

Van 376 naar 405 stations

Sinds 2006 heeft ProRail veel stations onder handen genomen en de nodige nieuwe stations gebouwd. In 2006 waren er nog 376 stations, in 2015 was dat aantal opgelopen tot 405. En ook sindsdien hebben we niet stil gezeten want 7 december openen we de totaal vernieuwde stationshal Utrecht Centraal. Veel van deze stations hebben we verbouwd met de winkel open, zodat reizigers altijd van en naar een station in verbouwing kunnen reizen.

2016 het jaar van de stationsopeningen

2016 gaat de geschiedenis in als het jaar van de stationsopeningen. Den Haag Centraal, Breda Centraal (2016), Haags Startstation Erasmuslijn, Vaartsche Rijn en station Harderwijk zijn dit jaar feestelijke geopend met als sluitstuk in december de openingen van de nieuwe stationshal Utrecht Centraal.
Ook de jaren daarvoor hebben we al de nodige openingen gehad zoals: Rotterdam Centraal (2014); Arnhem Centraal (2015); Amsterdam Zuidas (2013) en het ondergrondse station Delft (2015)

Kleinere stations net zo belangrijk

Voor ons zijn de kleinere stations net zo belangrijk als hun grote broers. Ook daar hebben we flink aan gebouwd de afgelopen 20 jaar. Denk hierbij aan Amersfoort Vathorst, Den Haag Ypenburg, Nijmegen-Goffert, Groningen Europark, Kampen-Zuid.

Met het oog op reizigers

Sinds 2005 hebben wij 37 stations stations zo aangepast dat iedereen zelfstandig met de trein kan reizen, ook mensen met een functiebeperking. ProRail werkt hard aan een treinreis zonder obstakels. Bijvoorbeeld vanuit het programma Toegankelijkheid hebben we liften gebouwd, hellingbanen aangepast, blinde geleide lijnen gecreëerd en looproutes obstakelvrij gemaakt.  

Prettig wachten

En we willen het verblijf op stations voor reizigers prettig maken. Met het programma Prettig Wachten zorgen we voor schone, verwarmde wachtruimtes met comfortabele meubilair. 

En ruimte voor de fiets

Vanuit het programma Ruimte voor de Fiets hebben we op veel stations meer fietsparkeercapaciteit gecreëerd. Van het plaatsen van fietsklemmen op station Heiloo tot grote oplossingen zoals het fietssouterrain in Haarlem onder het busplein. In totaal hebben we 425.000 fietsplaatsen sinds 1999 nieuw gebouwd en gemoderniseerd op de 405 stations. Het aantal stallingsplaatsen is nu zo'n 450.000 en afhankelijk van beschikbare (co)financiering, verder naar ruim 600.000 in 2030.

Samen met partners

Overal waar wij werken wij samen (en vaak mede in opdracht van) met partners zoals gemeentes, provincies, NS en het ministerie van Infrastructuur en Milieu.
 

Stem op ProRail.nl

Onze website is genomineerd voor de felbegeerde titel Website van het Jaar. Help je ons aan deze mooie publieksprijs?

Breng hier je stem uit

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers