Veel werk rond Gouda in 2017 en 2018

Nieuws

29 maart 2017

ProRail werkt de komende twee jaar veelvuldig aan het spoor rondom Gouda. Dit jaar zijn er van april tot en met november iedere maand periodes waarin geen treinen rijden. Meestal gaat het om weekenden, als het niet anders kan werken we ook doordeweeks, zoals van zaterdag 22 tot en met dinsdag 25 april.

Vernieuwing

Rondom Gouda moet ongeveer 75 procent van het spoornet worden vernieuwd om ervoor te zorgen dat de driehoek Gouda-Rotterdam-Den Haag betrouwbaar, veilig  en goed bereikbaar blijft voor reizigers- en goederenvervoer. Zo vervangen we in twee jaar tijd 62 wissels, 8600 meter rails, dwarsliggers en spoorstenen (ballast) over elfhonderd meter, en kabels en leidingen over een lengte van drie kilometer.

Combineren van werkzaamheden

ProRail werkt continu aan een nog grotere betrouwbaarheid van het spoor door onderhoud, vernieuwing en uitbreiding. Over de periodes en spreiding van de werkzaamheden is goed nagedacht. Omdat de werkzaamheden zo omvangrijk zijn is in overleg met vervoerders besloten deze te spreiden over een lange periode. Daarnaast worden werkzaamheden zoveel mogelijk uitgevoerd op tijdstippen dat er minder reizigers zijn: ’s nachts, in het weekend of in de vakantie. Om zo efficiënt mogelijk te zijn, combineren we het werk door ook op andere plekken op de route aan de slag te gaan op momenten dat het treinverkeer van en naar Gouda toch al stil ligt.

Wat doen we nog meer?

Het vernieuwen van het spoor in Gouda combineren we onder meer met aanpassingen aan het spoor tussen Gouda en Alphen aan den Rijn. Dat is nodig om vanaf dit najaar vier keer per uur reizigerstreinen van R-Net te kunnen laten rijden op dit traject. Ook werken we tussen Gouda en Den Haag en van Gouda richting Alphen aan de bovenleiding. En voor het nieuwe station Lansingerland – Zoetermeer worden langs beide zijden van het spoor palen voor de fundering van de perrons van het station geboord (zie stationlansingerland-zoetermeer.nl voor meer informatie). Op het station Rotterdam Alexander wordt de hoogte van de perrons aangepast om gelijkvloers instappen in de toekomst mogelijk te maken, zodat ook mensen die minder goed ter been zijn zelfstandig kunnen reizen.

Wat betekent dit voor reizigers?

Afhankelijk van de dag en het traject wordt reizigers geadviseerd óm te reizen of gebruik te maken van vervangend busvervoer én rekening te houden met extra reistijd. Vanaf 10 dagen van tevoren is de reisplanner van NS bijgewerkt. Het is aan te raden ook vlak voor vertrek de reisplanner te raadplegen voor het meest actuele reisadvies op www.ns.nl of via de app van NS.

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers