Werkzaamheden op en rond Amersfoort Centraal

We werken in Amersfoort om het belangrijke knooppunt klaar te maken voor de toekomst. Treinen rijden minder of helemaal niet, maar de stad blijft bereikbaar.

Lees meer

Veilig naar huis, ook in de wintertijd

Nieuws

30 oktober 2017

Door het ingaan van de wintertijd valt de duisternis op een eerder tijdstip. Hierdoor kunnen gevaarlijke situaties ontstaan tijdens de avondspits, ook bij het spoor en overwegen. ProRail roept alle verkeersdeelnemers op om extra voorzichtig te zijn in de komende 'donkere' dagen.

Bekijk: Ken jij de gedragsregels rond het spoor? BOA's Paul en Johan leggen ze uit!

Waarschuwing

Uit onderzoek van Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) blijkt dat het ingaan van de wintertijd gepaard gaat met meer verkeersslachtoffers en -ongevallen. Overwegen en het spoor zijn in veel gebieden een groot onderdeel van het verkeer. Voor ProRail een goede reden om nog eens te waarschuwen voor de gevaren van het spoor.

5 belangrijke overwegregels

Een aanstormende trein rijdt vaak sneller dan je denkt. Soms lijkt het dat de overweg vrij is maar dan komt er tóch nog een trein van de andere kant aan. Kortom het is oppassen bij een overweg. Neem geen extra risico bij het oversteken van een spoorwegovergang, want het negeren van de bellen en spoorbomen kan fatale gevolgen hebben. We hebben de vijf belangrijkste overwegregels nog eens op een rijtje gezet.

1. Stop voor een overweg als de lichten gaan knipperen
2. Wacht tot het rode licht gedoofd is, er kan nog een trein komen
3. Verlaat de overweg zodra de bellen gaan rinkelen
4. Verlaat je auto of je fiets als deze onverhoopt stopt op een overweg
5. Op een aantal overwegen in het land zijn er geen bellen die rinkelen of spoorbomen die dicht kunnen. Kijk daar extra uit.

Lespakketten voor scholieren

ProRail informeert scholieren met het digitale lespakket PazzUp over veiligheid rond het spoor en verzorgt gastlessen op scholen. Centraal in deze campagne staat de boodschap dat je bij het spoor altijd op je hoede moet zijn, en dat de verkeersregels hier niet voor niets gelden. 

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers