Veel zomerwerk op de planning

Ook deze zomer werken we op verschillende plekken aan spoor en stations. Dit jaar meer dan ooit. Reizigers dienen rekening te houden met minder of geen treinen en omwonenden met eventuele overlast.

Lees meer

Veilig naar school

Nieuws

3 september 2018

De scholen zijn overal weer begonnen. Misschien ga je wel voor het eerst naar de brugklas en heb niet alleen nieuwe vakken maar ook een nieuwe fietsroute. Met een beetje pech vind je dan ook nog een overweg op je pad. Misschien wel voor het eerst van je leven dat je er zelf overheen moet.

Maatschappijleer

De belangrijkste regels bij het oversteken van een overweg zijn:

- Wacht tot het rode licht gedoofd is, er kan nog een trein komen

- Verlaat de overweg zodra de bellen gaan rinkelen

- Op een aantal overwegen in het land zijn er geen bellen die rinkelen of spoorbomen die dicht kunnen. Kijk daar extra uit.

Wiskunde

  • Elk jaar vinden er ruim 40 aanrijdingen plaats op overwegen. Waarvan een derde met dodelijke afloop.  

Natuurkunde

  • Een trein die 130 km/uur rijdt, heeft een remweg van 600 meter. Een trein kan nooit in één keer stilstaan, en komt ook weer traag op snelheid. 

Economie

  • In 2017 heeft ProRail een recordaantal boetes uitgeschreven: 1089 mensen werden op de bon geslingerd voor gevaarlijk gedrag. In 2016 waren dat er 517. 
  • De boete voor risicovol gedrag op overwegen kan oplopen tot 220 euro. 

Aardrijkskunde

Nederland kent momenteel ruim 2.350 overwegen, ongeveer 2.000 hiervan zijn openbaar toegankelijk. Overwegen vind je door het hele land, maar de meeste zijn in het zuiden en het oosten van het land. 

Keuzevak: Pazzup!

Kinderen die in de buurt van een spoor spelen, scholieren die nog even snel tussen gesloten spoorbomen door zigzaggen, jongens die voor de lol een steen op een spoor leggen... Allemaal voorbeelden van gevaarlijk gedrag langs het spoor. ProRail vindt het belangrijk om scholieren te informeren over veiligheid rond het spoor. Daarom ontwikkelden we Pazzup(link is external) een lespakket gericht op kinderen en jongeren. Centraal in deze campagne staat de boodschap dat je bij het spoor altijd op je hoede moet zijn, en dat de verkeersregels hier niet voor niets gelden. Wie de fout in gaat, kan overigens een bekeuring krijgen.

 

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers