Veel zomerwerk op de planning

Ook deze zomer werken we op verschillende plekken aan spoor en stations. Dit jaar meer dan ooit. Reizigers dienen rekening te houden met minder of geen treinen en omwonenden met eventuele overlast.

Lees meer

Veilig weer naar school

Nieuws

31 augustus 2020

De scholen zijn vanaf 31 augustus overal weer begonnen. Misschien ga je wel voor het eerst naar de brugklas en heb je niet alleen nieuwe vakken maar ook een nieuwe fietsroute. Met een beetje pech vind je dan ook nog een overweg op je pad. Misschien wel voor het eerst van je leven dat je er zelf overheen moet.

Maatschappijleer

De belangrijkste regels bij het oversteken van een overweg zijn:

  • Wacht tot het rode licht gedoofd is, er kan nog een trein komen
  • Verlaat de overweg zodra de bellen gaan rinkelen
  • Op een aantal onbewaakte overwegen in het land zijn er geen bellen die rinkelen of spoorbomen die dicht kunnen. Kijk daar extra uit.

Wiskunde

Elk jaar vinden er ruim veertig aanrijdingen plaats op overwegen, waarvan een derde met dodelijke afloop.

Natuurkunde

Een trein die 130 kilometer per uur rijdt, heeft een remweg van 600 meter. Een trein kan nooit in één keer stilstaan en komt ook weer traag op snelheid.

Economie

De boete voor tussen de spoorbomen zigzaggen is voor een voetganger 70 euro, voor een fietser 90 euro en voor een bromfietser 160 euro. De boete voor snel over het spoor naar het andere perron gaan is 140 euro.

Aardrijkskunde

Nederland kent momenteel ruim 2.477 overwegen. Overwegen vind je door het hele land, maar de meeste zijn in het zuiden en het oosten van het land.

Keuzevak: PazzUp!

Kinderen die in de buurt van een spoor spelen en scholieren die nog even snel tussen gesloten spoorbomen door zigzaggen zijn voorbeelden van gevaarlijk gedrag langs het spoor. ProRail vindt het belangrijk om scholieren te informeren over veiligheid rond het spoor. Daarom ontwikkelden we PazzUp, een lespakket gericht op kinderen en jongeren. Centraal in deze campagne staat de boodschap dat je bij het spoor altijd op je hoede moet zijn, en dat de verkeersregels hier niet voor niets gelden. En wie de fout in gaat, kan overigens een bekeuring krijgen.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers