Veel zomerwerk op de planning

Ook deze zomer werken we op verschillende plekken aan spoor en stations. Dit jaar meer dan ooit. Reizigers dienen rekening te houden met minder of geen treinen en omwonenden met eventuele overlast.

Lees meer

Veilige spoorovergangen in Heilooërbos

Nieuws

16 mei 2022

ProRail, gemeente Heiloo en Natuurmonumenten slaan de handen ineen om Heiloo veiliger te maken. De spoorwegovergangen op landgoed Nijenburg worden aangepakt: de spoorovergang op de Westerweg verdwijnt en de andere twee overwegen in het Heilooërbos krijgen een andere vorm.

Gevaarlijke situaties

Het gaat hier om drie onbeveiligde spoorwegovergangen, de zogenoemde Niet Actief Beveiligde Overwegen (NABO). Deze liggen op het landgoed Nijenburg: een uitgestrekt mooi natuurgebied en rijksmonument tussen Heiloo en Alkmaar, dat eigendom is van Natuurmonumenten. ProRail wil NABO’s in het hele land opheffen omdat deze voor gevaarlijke situaties kunnen zorgen.

Tunnel/brug en nieuwe verbindingsweg

De voorkeursoplossing voor de overgangen ziet er als volgt uit:

  • Bij de overgang Stetlaan-Kraaienlaan komt een voetgangerstunnel of –brug.
  • De overgang bij de Kuillaan-Westerweg wordt omgevormd naar een tunnel voor voetgangers én fietsers. Aan de westkant van deze overweg komt een nieuwe verbinding door de weilanden richting de Hoevervaart. De verbinding wordt niet alleen gebruikt door fietsers en voetgangers; bewoners en ondernemers die aan de westzijde van het spoor zijn gevestigd, gebruiken deze om hun woning of bedrijf te bereiken.
  • De overgang waar de bewoners en bezoekers van boerderij Cranenbroek nu nog gebruik van maken (Westerweg), wordt opgeheven. Ook zij gaan gebruikmaken van de nieuwe verbindingsweg met toegang vanaf de westkant.

Programma Niet Actief Beveiligde Overwegen

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft ProRail de opdracht gegeven om de 180 publiek toegankelijke, niet actief beveiligde overwegen (NABO) zo snel mogelijk op te heffen. Inmiddels zijn er ruim 90 gesloten.

Lees over dit programma

Wie doet wat

ProRail, gemeente Heiloo en Natuurmonumenten zijn blij dat er in goed overleg een oplossing is gevonden. Ook zijn er afspraken gemaakt over wie wat gaat doen en hoe de kosten worden verdeeld.

Het omvormen van de bestaande overwegen tot een tunnel of brug werkt ProRail verder uit, wij dragen hier ook de kosten voor. Gemeente Heiloo en Natuurmonumenten werken, in samenspraak met direct belanghebbenden, de benodigde nieuwe verbindingsweg uit voor de woningen en bedrijven aan de westzijde van het spoor. De gemeente neemt de kosten voor het uitwerken en realiseren van deze plannen voor haar rekening. Met provincie Noord-Holland zijn gesprekken gevoerd over mogelijk subsidiebijdragen aan de fietstunnel.

Het werk wordt naar verwachting uitgevoerd in 2024.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers