Veel zomerwerk op de planning

Ook deze zomer werken we op verschillende plekken aan spoor en stations. Dit jaar meer dan ooit. Reizigers dienen rekening te houden met minder of geen treinen en omwonenden met eventuele overlast.

Lees meer

Verbeterde wissels tussen Leiden en Alphen

Nieuws

14 augustus 2018

Tussen Leiden en Alphen vervangt ProRail met aannemer VolkerRail twee hogesnelheidswissels. De wissels zijn van een nieuw type en zijn honderddertig meter lang. Ze zijn minder storingsgevoelig en hebben minder onderhoud nodig. Bekijk hieronder het filmpje.

Bekijk: Werkzaamheden tussen Leiden en Alphen aan de Rijn

Wat is er nieuw aan

Het wissel heeft minder bewegende delen en ‘het puntstuk’ is gemaakt van explosief gehard mangaanstaal. Door dynamiet tegen het staal aan te laten ontploffen, ontstaat een extra hard laagje. Door dat laagje is de kans kleiner dat het puntstuk beschadigt.

Waarom nieuwe wissels

ProRail heeft dit nieuwe type wissel zelf ontwikkeld om storingen zo veel mogelijk te kunnen voorkomen. We vervangen de komende jaren alle hogesnelheidswissels met dit nieuwe type. De nieuwe wissels liggen inmiddels vlakbij Leiden Lammenschans en bij Hazerswoude.

Leiden Centraal

Donderdag 16 augustus zijn we klaar met de werkzaamheden tussen Leiden en Alphen. Van vrijdag 17 tot en met zondag 19 augustus gaan we verder bij Leiden Centraal, richting Den Haag. Daar vernieuwen we zeven wissels en het bijbehorende spoor.

Twee jaar bezig

Dit zijn de eerste werkzaamheden van een grote spoorvernieuwing op en rondom station Leiden Centraal. Om het spoor goed berijdbaar en betrouwbaar te houden wordt de spoorinfra daar vervangen. Tot en met 2020 vervangen we 55 wissels, halen we 28 wissels weg en vernieuwen we over een lengte van twee kilometer alle rails, dwarsliggers en ballast.

Reisplanner

Afhankelijk van de route kunnen de werkzaamheden hinder veroorzaken. Check daarom de reisplanner van NS voor vertrek.
 

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers