Verdacht object Vleutenseweg

Nieuws

18 januari 2017

Bij de voorbereiding van graafwerk aan de Vleutenseweg in Utrecht, ter hoogte van de oprit van de Gele Brug, heeft ProRail een voorwerp in de bodem gevonden. Wat het is wordt de komende weken nader onderzocht.

ProRail werkt aan het laatste stuk van de spoorverdubbeling tussen station Utrecht Centraal en station Utrecht Leidsche Rijn. Bij werkzaamheden wordt de bodem altijd onderzocht. In dit geval is op zes meter diepte een object waargenomen. Aangezien het gebied in de Tweede Wereldoorlog is gebombardeerd, houden we rekening met een niet-ontplofte vliegtuigbom. Maar het kan ook een ander voorwerp met ijzer zijn.

Onderzoek

De komende weken doet ProRail nader onderzoek. Dat begint met het plaatsen van een damwand die deels in de rijbaan van de HOV-busbaan komt te liggen. Daarna wordt naar het voorwerp toe gegraven. Het onderzoek wordt uitgevoerd door T&A-Survey, een bedrijf dat is gespecialiseerd in explosievenonderzoek. Gedurende het onderzoek blijft het voorwerp op zijn plaats liggen. Er zijn geen risico’s voor de omgeving en ook geen gevolgen of risico’s voor trein- en wegverkeer.

Rond 10 februari weten we wat er in de bodem ligt. Mocht er inderdaad sprake zijn van een vliegtuigbom, dan wordt deze opgeruimd. Pas op het moment van onschadelijk maken door de Explosieven Opruimingsdienst Defensie zijn er veiligheidsmaatregelen nodig. Bewoners en bedrijven in de directe omgeving worden hiervan tijdig op de hoogte gebracht door de gemeente Utrecht.

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers