Nieuw opstelterrein Westhaven in Amsterdam geopend

Nieuws

31 mei 2023

Treinliefhebbers konden hun hart ophalen bij de opening van het opstelterrein Westhaven op zaterdag 27 mei. Het terrein opende namelijk voor één keer zijn deuren voor publiek, dat daar een line-up van Intercity-treinen kon bekijken en een rondleiding over het terrein kreeg. Rond het middaguur werd het terrein feestelijk geopend door Harro Homan, regiodirecteur ProRail, Irma Winkenius, regiodirecteur NS, en Reinier van Dantzig, wethouder van Amsterdam.

Flinke uitdaging

Tien jaar geleden begon ProRail met de plannen voor een nieuw opstelterrein. Een flinke uitdaging, want waar vind je in Amsterdam plek voor 110 wagons. Uiteindelijk is gekozen voor deze locatie in Westhaven. Bijzonder aan de locatie is het hergebruik van materialen. In totaal zijn er op het opstelterrein vier wissels, elf kilometer spoorstaven, zeven kilometer dwarsliggers en drie stootjukken hergebruikt.

Daarnaast is er plek gemaakt voor windmolens in samenwerking met Vattenfall, NS en het Havenbedrijf. Zo wekken we op deze winderige plek ook duurzame energie op.

Video: nieuw opstelterrein Westhaven in Amsterdam Video: nieuw opstelterrein Westhaven in Amsterdam

Feestelijke opening

Bij zo’n groot en langdurig project hoort een feestelijke opening, die plaatsvond op zaterdag 27 mei. 's Morgens kregen medewerkers van NS en ProRail een rondleiding over het terrein. Daarna volgden journalisten en vertegenwoordigers van gemeente Amsterdam, het Havenbedrijf, vervoerders, aannemers en andere samenwerkingspartners die de bouw mede mogelijk hebben gemaakt.

Treinliefhebbers kregen in de middag de gelegenheid om binnen de hekken van het opstelterrein rond te kijken. NS had op het terrein een mooie line-up gemaakt van intercity's. Bezoekers liepen langs de Intercity Nieuwe Generatie (ICNG), een gemoderniseerde Verlengd Interregiomaterieel (VIRM), een Intercitymaterieel (ICM) en een Dubbeldekker Zonering (DDZ).

 • De officiële opening met vuurwerk
  De officiële opening met vuurwerk
 • Projectmanager Ankie Hectors gaf rondleidingen
  Projectmanager Ankie Hectors gaf rondleidingen
 • De rondleiding over het opstelterrein
  De rondleiding over het opstelterrein
 • De enthousiaste bezoekers
  De enthousiaste bezoekers

Duurzaamheid

Harro Homan: “Hier staat een hele trotse regiodirecteur. Dit project laat zien waar we binnen ProRail voor staan en wat we kunnen realiseren, met duurzaamheid als belangrijke pijler. Ik ben trots op het team dat hier al die jaren zo hard heeft gewerkt om dit allemaal te realiseren. Met Westhaven is de weg vrij om alle ontwikkelingen in Programma Hoogfrequent Spoorvervoer Amsterdam mogelijk te maken. Er is plek voor het parkeren van de treinen; nu nog voor de reizigers. Daar werken we de komende jaren aan!”

Amsterdam - Eindhoven

Om het spoor geschikt te maken voor de huidige én de toekomstige vraag van reizigers- en goederenvervoerders werkt ProRail samen met vervoerders, in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, aan het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer (PHS). De kern: meer personentreinen op drukke trajecten en voldoende ruimte voor het goederenvervoer.

Lees meer over dit programma Lees meer over dit programma

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers