Vernieuwing spoor gaat ook in 2016 verder

Op sommige trajecten veel impact op treinenloop

Ook komend jaar blijven wij het spoor vernieuwen en vinden er door het hele land werkzaamheden plaats. Werkzaamheden met als doel de capaciteit en de kwaliteit van het spoor te vergroten zodat er meer en beter treinverkeer mogelijk is. Denk daarbij aan groot onderhoud, het uitbreiden van spoorcapaciteit, het verduurzamen van het spoor en het vernieuwen van stations.

Ons werk zal gevolgen hebben voor het treinverkeer. Teneinde overlast en hinder zoveel mogelijk te beperken, bieden ProRail en de vervoerders altijd omleidingsroutes aan en/of alternatief (bus)vervoer. Reizigers moeten daarom ook komend jaar rekening houden met langere reistijden, vaker overstappen en drukke treinen. Het advies van ProRail en de vervoerders is dan ook: plan je reis op tijd en laat je niet verrassen.

Utrecht Centraal

Utrecht Centraal is hét spoorknooppunt van Nederland. De werkzaamheden rondom station Utrecht Centraal hebben in 2016 derhalve veel invloed op de dienstregeling. Er wordt gewerkt aan het spoor in ongeveer twintig weekenden en gedurende enkele langere aaneengesloten perioden, meestal tijdens vakanties. Dat geldt voor Pasen, Hemelvaart, Pinksteren, de zomer- en herfstvakantie. In alle perioden gelden andere aanpassingen in de dienstregeling. Zo kunnen bijvoorbeeld vanaf 30 mei gedurende twaalf weken geen treinen stoppen op station Utrecht Zuilen. In dezelfde periode rijden er tijdelijk minder Sprinters in de spits tussen Veenendaal Centrum - Utrecht - Breukelen.

Regio Amsterdam

Van zondagnacht  31 juli tot woensdagochtend 10 augustus werken aan het spoor op het traject Schiphol – Duivendrecht.  Vanaf de Riekerpolder aansluiting (tussen Schiphol en Amsterdam Zuid) tot het spoorviaduct bij Duivendrecht verdubbelen we het bestaande spoor (van 2 naar 4) over een totale lengte van 8 kilometer. Verder voeren we van vrijdag 19 augustus tot vrijdag 26 augustus 2016 werkzaamheden uit op het traject Weesp-Almere-Lelystad. Tenslotte plaatsen we in de week van 22 tot 28 augustus op het traject Weesp – Lelystad nieuwe wissels, en nemen we maatregelen tegen geluidhinder.

Andere regio’s

Op het traject Leeuwarden – Stavoren voeren we eind juni (week 25 en 26) groot onderhoud uit en moderniseren we het spoor. Er rijden dan geen treinen. Tijdens de herfstvakantie van 2016 (week 42 en 43) wordt het traject Eindhoven – Venlo gedurende negen dagen volledig buitendienst gesteld. We vernieuwen dan delen van het spoor. Tenslotte voeren we van eind april tot eind mei op het traject Coevorden – Mariënberg – Almelo groot onderhoud uit, en vernieuwen we stukken spoor en een aantal wissels en overwegen.

ProRail vernieuwt

Het liefst laten we treinverkeer tijdens werkzaamheden doorgaan, maar soms is dat niet mogelijk vanwege de omvang van de werkzaamheden of de veiligheid voor de spoorwerkers. ProRail gebruikt vooral weekenden en vakantieperioden om aan het spoor te werken, omdat er dan minder mensen met de trein reizen en de overlast dus minder is. We stemmen dit altijd af met vervoerders en consumentenorganisaties. Ben je nieuwsgierig naar hoe spoorvernieuwing tot stand komt en gepland wordt? Kijk hier voor een tienstappenplan dat laat zien hoe het werkt; van het idee tot het moment dat de treinen weer gaan rijden.

Wil je precies weten waar we het spoor vernieuwen? Op deze kaart vind je alle werkzaamheden.

Gepubliceerd op