Verrast door een langsrazende trein

Gepubliceerd op 13 oktober 2017 - Laatste update: 16 augustus 2020 11:11 uur

ProRail is zaterdag 14 oktober aanwezig met de Spoorlopercontainer bij de 112 dag in Elspeet. In deze container ervaar je hoe gevaarlijk het is om te dicht langs het spoor te lopen. Ook staan er voertuigen van onze incidentenbestrijders.

De spoorlopercontainer staat normaal in het Spoorwegmuseum in Utrecht, maar wordt speciaal voor de 112 dag naar Elspeet gebracht. Dit doen we om nog meer mensen de gevaren van spoorlopen te laten inzien. De 112 dag vindt plaats in het gebied rondom de Nachtegaalstraat in Elspeet en begint om 10:00 uur. 

Wat zijn spoorlopers?

Spoorlopers zijn vaak wandelaars, mensen die hun hond uitlaten, spelende kinderen of vandalen langs het spoor. Ze duiken vooral op als het lekker weer is en op plekken waar recreatie en spoor elkaar tegenkomen. Denk aan natuurgebieden of een camping die naast het spoor ligt. Maar het zijn ook mensen die even een stukje afsnijden langs het spoor om een paar minuten eerder op hun werk te komen.

Schrik, gewonden of erger

Machinisten zien op mooie dagen vaker wandelaars of spelende kinderen langs het spoor. Machinisten schrikken, remmen en krijgen van de verkeersleiding opdracht stapvoets verder te rijden om ongevallen te voorkomen. Voor een machinist is het vaak niet duidelijk wat en met welke bedoeling mensen zich langs het spoor ophouden. Om een aanrijding te voorkomen krijgen andere treinen op het traject de opdracht ook langzamer rijden. Hierdoor ontstaat vertraging en komen veel reizigers te laat op hun bestemming aan. Soms raken spoorlopers gewond of vallen er zelfs doden.

Waarschuwingen en een boete

ProRail wil ongevallen voorkomen en vertragingen op het spoor minimaliseren. Daarom wordt er regelmatig campagne gevoerd en voorlichting op scholen gegeven om spoorlopen tegen te gaan. Ook voeren Buitengewoon Opsporingsambtenaren (BOA’s) in dienst van ProRail dagelijks surveillance en controles uit bij overwegen en langs het spoor. Treffen zij iemand op of langs het spoor, dan kunnen zij de overtreder een boete geven van 140 euro. Met cameratoezicht vergroot ProRail de pakkans en kan er eerder ingegrepen worden als iemand, die daar niet thuis hoort, langs het spoor loopt

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers