Verslagenheid na aanrijding bij Harlingen

Nieuws

27 maart 2017

Maandagochtend 27 maart is een Arriva-trein rond 11.30 uur in botsing gekomen met een personenauto op een particuliere overweg in de Oude Trekweg te Harlingen. Bij deze botsing zijn twee personen om het leven gekomen. President-directeur Pier Eringa heeft een bezoek gebracht aan de plaats van het ongeval en heeft namens ProRail laten weten diep geschokt te zijn door het ongeval. "Wij betuigen ons medeleven aan de familie en vrienden van de slachtoffers. We leven intens mee met de machinist en danken de hulpverleners die vandaag in actie kwamen. Vandaag is het een dag van verdriet."

Particuliere overweg de Oude Trekweg

Het ongeval gebeurde op de particuliere overweg aan de Oude Trekweg in de gemeente Harlingen. Deze overweg is beveiligd met lichtsignalen, een andreaskruis en een waarschuwingshek. Deze overweg kent geen overwegbomen en geen overwegbellen. Het betreft een zogeheten WILO (Waarschuwingsinstallatie Landelijke Overweg). Nederland kent zo’n 325 particuliere overpaden, kleine oversteekplaatsen voor rechthebbenden. Dat zijn landeigenaren of mensen die recht van overpad hebben over het spoor.

Op deze particuliere overweg heeft eerder dit jaar op 8 februari een aanrijding plaatsgevonden tussen een personenauto en een Arriva-trein. Hierbij raakte een persoon lichtgewond. Direct na de aanrijding van 8 februari zijn ProRail en de landeigenaar in gesprek gegaan over het opheffen van deze particuliere overweg. Deze gesprekken verlopen constructief.

Openbare overwegen

Het merendeel van de overwegen in Nederland is ‘openbaar’. 1.800 daarvan liggen in de openbare weg en zijn publieke oversteekplaatsen. Het grootste deel daarvan (1.700) is beveiligd met overwegbomen, bellen en lampen. Daarnaast zijn er in Nederland 120 onbewaakte openbare overwegen, zogeheten NABO’s (Niet Actief Beveiligde Overwegen). ProRail wil dat deze 120 onbewaakte openbare overwegen zo snel mogelijk worden beveiligd of opgeheven.

Onderzoek

Naar de precieze toedracht van dit ongeval doen Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT), politie en ProRail onderzoek. De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OvV) doet een verkennend onderzoek.

Gevolgen treinverkeer

Vanwege het ongeval rijden er op het traject Dronrijp - Harlingen Haven geen treinen. Check voor je op reis gaat de reisplanner van je vervoerder voor het meest actuele reisadvies.

 

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers