Vertrouw op je boerenverstand bij overwegen

Nieuws

5 oktober 2017

Er wordt weer geoogst en gerooid op de Nederlandse akkers. ProRail vraagt landbouwers en loonwerkers in de agrarische sector daarom extra alert te zijn bij de niet actief beveiligde overwegen, die zich vaak in hun werkgebied bevinden.

Overweg op eigen grond

Mais, aardappelen en suikerbieten worden de komende weken volop geoogst en gerooid. Dit betekent, meer nog dan anders, lange werkdagen en hoge tijdsdruk voor werknemers in de agrarische sector.

Voor sommige agrariërs en loonwerkers is het extra opletten. Op het erf of de akkers waar zij aan het werk zijn is de aanwezigheid van een overweg mogelijk. Deze (voornamelijk) particuliere overwegen zijn in de meeste gevallen niet actief beveiligd. De landeigenaar is vaak wel op de hoogte van de situatie, maar voor loonwerkers en seizoenarbeiders is het nieuw.  

Extra alertheid

ProRail vraagt daarom in deze periode extra alert te zijn bij het passeren van niet actief beveiligde overwegen. Door de hoge werkdruk in de agrarische sector en slecht zicht vanwege herfstachtig weer, kan een trein namelijk later of te laat opgemerkt worden. Een botsing met grote en zware landbouwvoertuigen heeft niet alleen gevolgen voor de bestuurder, maar ook voor reizigers, treinpersoneel en andere weggebruikers.

Soorten overwegen

Het merendeel van de overwegen in Nederland is ‘openbaar’. Deze liggen vooral aan de openbare weg en zijn publieke oversteekplaatsen. Het grootste deel daarvan is beveiligd met overwegbomen, bellen en lampen. E zijn in Nederland 120 'Niet Actief Beveiligde Overwegen', zogeheten NABO’s die openbaar toegankelijk zijn. ProRail wil dat deze 120 NABO's zo snel mogelijk worden beveiligd of opgeheven. Daarnaast zijn er NABO’s die op particuliere grond en op haventerreinen liggen.

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers