Drie minuten stil

Aanstaande zaterdag 20 april, om 22.30 uur, ligt het treinverkeer drie minuten stil. Het is een signaal: geweld in het openbaar vervoer moet stoppen. ProRail ondersteunt dit protest.

Lees meer

Video: Complexe klus op brug bij Dordrecht

Nieuws

3 mei 2018

ProRail werkt van zaterdag 28 april tot en met zondag 6 mei aan het spoor rond Dordrecht en Roosendaal. De werkzaamheden zijn onderdeel van een grootschalig spoorvernieuwingsproject in Zuid-Holland. Kijk het filmpje voor uitleg van onze tracémanager Jan-Jaap Meijer.

Bekijk: Complexe klus op spoorbrug bij Dordrecht

Zo vernieuwen we samen met aannemers 75 wissels, 6 kilometer spoor en diverse verschillende overwegen en rond Rotterdam vervangen we 15 kilometer rijdraad (bovenleidingskabel). Dat gebeurt dit jaar onder meer tijdens werkzaamheden op de trajecten Dordrecht – Geldermalsen, Rotterdam - Dordrecht en Gouda – Alphen aan den Rijn. Daarnaast werken we ook op Den Haag HS en rondom Gouda.

Sporen einde levensduur

Vervanging is nodig omdat na iedere 25 à 30 jaar is een grote vernieuwing van het spoor nodig. Het huidige spoor is aan het einde van zijn levensduur gekomen. We vernieuwen bijvoorbeeld de sporen op de brug over de Oude Maas in Dordrecht. Daar vervangt de aannemer in negen dagen twee van de vier sporen op en rond de brug. De andere twee sporen worden op een later moment vervangen.

Complexe klus

Het gaat om een complexe klus voor aannemer VolkerRail. De spoorstaven zijn deels ingegoten. We moeten de staven daarom eerst weghalen en daarna nieuwe spoorstaven ingieten. Vervolgens moet het gietwerk uitharden. In de tussentijd mag er niets op de brug gebeuren.

Beweegbare brug

Bijkomende factor is dat het gaat om een beweegbare brug en dat een deel van de spoorstaven direct op de brug is gemonteerd. Dat betekent dat spoorstaven heel precies ingemeten en afgesteld moeten worden. Al met al is het een klus die vooral zorgvuldig moet gebeuren.

Roosendaal

Omdat we al bezig zijn op de brug over de Oude Maas, hebben we gelijk een aantal andere werkzaamheden gecombineerd. Zo vervangen we tegelijkertijd 14 grote wissels bij Kijfhoek en werken we aan het spoor tussen Lage Zwaluwe en Roosendaal, op het traject Breda-Roosendaal-Bergen op Zoom en tussen Roosendaal en het Belgische Essen. In totaal vervangen we daar in negen  dagen tijd zeven kilometer spoor en vervangen we vijfduizend ton ballast.

Combineren van werk

ProRail werkt continu aan een nog grotere betrouwbaarheid van het spoor door onderhoud, vernieuwing en uitbreiding. Over de periodes en spreiding van de werkzaamheden is goed nagedacht. Omdat de werkzaamheden voor de grootste spoorvernieuwingsoperatie sinds het ontstaan van het Nederlandse spoorwegnet zo omvangrijk zijn, is in overleg met vervoerders besloten deze te spreiden over een lange periode. Daarnaast worden werkzaamheden zoveel mogelijk uitgevoerd op tijdstippen dat er minder reizigers zijn: ’s nachts, in het weekend of in de vakantie. Om zo efficiënt mogelijk te zijn, combineren we het werk door ook op andere plekken op de route aan de slag te gaan op momenten dat het treinverkeer daar toch al stil ligt.

Reisplanner

Tijdens de werkzaamheden rijden er bussen. Wanneer de treinen niet kunnen rijden verschilt per traject. Check dus voor vertrek de reisplanner.

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers