Video: Hoe bouw je de grootste fietsenstalling ter wereld?

Nieuws

Gepubliceerd op 1 augustus 2019 - Laatste update: 16 augustus 2020 15:46 uur

Utrecht heeft op maandag 19 augustus de grootste fietsenstalling ter wereld: 12.500 plekken! Hier stallen reizigers hun fiets elke eerste 24 uur gratis, makkelijk, droog, veilig en dichtbij het station. Bekijk aflevering twee van de vier video's over de megastalling.

Bekijk: Hoe bouw je de grootste fietsenstalling ter wereld?

De grootse fietsenstalling ter wereld bouw je niet alleen

In aanloop naar de opening van de Stationspleinstalling nemen we je de komende weken mee naar wat er allemaal komt kijken bij het realiseren van deze bijzondere stalling. Elke week een verhaal van een direct betrokkene: Joost, Tatjana, Marc en Patrick. Wat was hun rol, waar zijn zij trots op en wat vinden de fietsers er eigenlijk van?

Op weg naar de opening

Deze week vertelt Tatjana Stenfert Kroese over de ins en outs van de bouw. Tatjana is projectmanager voor de Stationspleinstalling in Utrecht en ook zij kijkt uit naar de feestelijke opening op 19 augustus. Dan komen er 5.000 plekken bij de huidige 7.500 en heeft Utrecht de grootste.

Gemak van deur tot deur

Een paar cijfers: 40% van de dagelijkse 1,2 miljoen treinreizigers komt op de fiets naar het station. En 15% gaat vanuit de trein met de fiets naar z’n eindbestemming. ProRail wil de reis van deur tot deur makkelijk maken. Dat doen we door méér fietsenstallingen te maken, en door bestaande stallingen beter te benutten.

Meer fietsplekken

Sinds 2000 hebben we op 410 stations bijna alle fietsplaatsen gemoderniseerd. Tientallen bewaakte stallingen zijn vernieuwd en uitgebreid, met bijvoorbeeld nieuwe verdiepingen. Het totaal aantal stallingsplaatsen bij stations is nu zo’n 490.000 en groeit de komende jaren, afhankelijk van beschikbare (co-)financiering, naar zo'n 600.000 in 2030. Gemeenten zijn hierbij een belangrijke samenwerkingspartij. Een station met goede fietsvoorzieningen is immers een visitekaartje.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers