Video: Kijk met de architect rond op Utrecht Centraal

Nieuws

Gepubliceerd op 21 november 2016 - Laatste update: 16 augustus 2020 11:51 uur

"Ik ben heel trots: het past gewoon zoals we dat hadden gedacht. Het station is helemaal af." Het zijn de woorden van architect Pieter van Rooij, over station Utrecht Centraal. Op 7 december is de officiële opening van de stationshal. Vooruitlopend daarop nam Pieter ons vast mee met een rondleiding door de hal.

Bekijk: Rondleiding met de architect op Utrecht Centraal

Golvende dak

Pieter, architect bij Benthem Crouwel Architects, legt tijdens zijn rondleiding uit hoe het ontwerp tot stand is gekomen. Overal is over nagedacht. Alle vervoersmodaliteiten zijn in het station gehuisvest. Treinen, maar ook bussen en trams. "Daardoor is eigenlijk de golf in het dak ontstaan. Die golf geeft de verbinding aan tussen de verschillende onderdelen van het station." En wist je dat de gevels niet steunen op de vloer, maar hangen aan het dak? Ook daar is een reden voor!

Kleur

Pieter vindt het belangrijk dat basisinformatie, zoals vertrekstaten en reisinformatie, goed opvallen in de hal. Het ontwerp kent daarom geen breed kleurenpalet. Maar er is nog een reden: "De reizigers en gebruikers van het station geven kleur aan de hal," vertelt Pieter.

ProRail opent

In Nederland reizen steeds meer mensen met de trein. Ook worden meer en meer goederen over het spoor vervoerd. Deze groei zet in de toekomst door. Daar zijn betrouwbaar spoor én grotere, comfortabelere stations voor nodig. Hier werkt ProRail hard aan en dat werpt zijn vruchten af. Zo openen we veel vernieuwde stations, kijk maar eens op prorail.nl/openingen.

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers