Video: station Eindhoven door de ogen van de architecten

Nieuws

Gepubliceerd op 14 maart 2018 - Laatste update: 16 augustus 2020 13:46 uur

Hoe vernieuw je een station zodanig dat het met moderne voorzieningen voldoet aan de eisen van de tijd, past bij de stad en tegelijkertijd de oorspronkelijke uitstraling blijft behouden? Dat vraagt om een slim ontwerp, oog voor detail en gevoel voor sfeer. Terwijl architect Luc Veger van Arcadis de grote vernieuwing van het station op zich nam, boog architecte Stefanie Weser van TAK-architecten zich over de restauratie en het ontwerp van de klassieke zuidhal.

Bekijk: Eindhoven CS: door de ogen van de architecten

Over iets meer dan een week vieren we met al onze partners de opening van het vernieuwde station. Het is dan de hele dag feest op het station met veel aandacht voor lokale talenten. Om 15:00 uur vindt de feestelijke en muzikale openingshandeling plaats in de stationshal aan de centrumzijde met staatsecretaris Stientje van Veldhoven, burgemeester John Jorritsma, president-directeur Pier Eringa van ProRail, NS bestuurslid Susi Zijderveld en gedeputeerde Christophe van der Maat van de provincie Noord-Brabant.

Station Eindhoven

Eindhoven heeft een nieuwe, 13 meter brede reizigerspassage, waardoor de stationscapaciteit is verdubbeld. De passage biedt alle voorzieningen voor reizigers en is de nieuwe, doorgaande route. In de passage zijn extra trappen, roltrappen en liften aangebracht. De oude tunnel is na de verbouwing geen doorgaande route meer, maar is gerenoveerd en met doorgangen verbonden met de nieuwe passage. Ook de stationshallen zijn aangepakt. De Noordhal heeft dezelfde look en feel als de nieuwe passage. De Zuidhal is in ere hersteld, zoals bedoeld door de architect in het originele ontwerp dat dateert uit de jaren 50. In het voormalige restaurant aan de centrumzijde zit nu een brasserie om prettig te wachten, te werken en elkaar te ontmoeten.

Samenwerking

De verbouwing van het monumentale station is mogelijk geworden dankzij een goede samenwerking tussen de verschillende partijen. De totale kosten van het project bedragen circa 70 miljoen euro en zijn gefinancierd door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, NS Stations, de provincie Noord-Brabant en de gemeente Eindhoven. Bij de bouw en het ontwerp waren in opdracht van ProRail en NS diverse mensen en bedrijven betrokken zoals architect Luc Veeger van design & consultancybureau Arcadis, architect Stefanie Weser van TAK-architecten, bouwbedrijf Heijmans en restauratie- en renovatiespecialist De Bonth van Hulten.

Gepubliceerd op 14 maart 2018

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers