Veel zomerwerk op de planning

Ook deze zomer werken we op verschillende plekken aan spoor en stations. Dit jaar meer dan ooit. Reizigers dienen rekening te houden met minder of geen treinen en omwonenden met eventuele overlast.

Lees meer

Video Veenendaal: twee tunnels onder het spoor door

Nieuws

27 augustus 2018

In de toekomst rijden er fors meer treinen langs Veenendaal. Leuk voor de treinreizigers, maar niet voor de automobilist. Die moet immers langer wachten voor de overweg. Dus die heffen we op. ProRail en BAM bouwen twee tunnels onder het spoor. In de videocompilatie is te zien hoe tunnels zijn ingeschoven.

Bekijk: Journaal Voorpoort 5

Megazware betonnen tunnels

In de nacht van 22 op 23 augustus zijn twee giga tunnelbakken onder het spoor geschoven in Veenendaal. Daar kwam wel wat bij kijken. Zo moest aannemer BAM 18.000 m3 grond ontgraven, 11.000 m3 grond afvoeren (dit zijn 460 vrachtwagens van 24 m3) en 2.730 m3 beton storten (210 vrachtwagens van 13 m3). Het gewicht van de spooronderdoorgang voor fietsers is 815.000 kg. De autotunnelbak weegt 1.429.000 kg.

Overweg wordt opgeheven

Aan de noordzijde van Veenendaal zijn twee onderdoorgangen onder de spoorlijn Utrecht-Arnhem in aanbouw: één voor auto’s en één voor fietsers en voetgangers. De tunnels worden in de komende maanden afgebouwd en naar verwachting medio 2019 opengesteld voor verkeer. De huidige spoorwegovergang komt dan te vervallen. Een nieuwe verbinding en een grote verbetering. En wel zo veilig. Want ProRail verbindt, verbetert en verduurzaamt.

Samenwerking

De aanleg van de spooronderdoorgangen vindt plaats op de grens van de provincies Utrecht en Gelderland, en de gemeenten Ede, Renswoude en Veenendaal. Het project komt mede voort uit het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer (PHS) van de Rijksoverheid. ProRail is verantwoordelijk voor de voorbereiding en uitvoering van het project. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat financiert het project. Samen zorgen deze partijen voor de twee onderdoorgangen en aanpassing van de wegen in het gebied.

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers