Vlieg mee over Leiden

Nieuws

Gepubliceerd op 29 juni 2020 - Laatste update: 8 september 2020 17:56 uur

De laatste grote buitendienststelling rond Leiden Centraal is achter de rug. Aannemer BAM heeft in opdracht van ProRail op 20 en 21 juni aan de bovenleiding en seinen gewerkt, de laatste grote klus van de spoorvernieuwing. We laten graag zien wat we rond Leiden hebben vernieuwd en verbeterd tussen 2018 en 2020 met dronebeelden van het projectgebied.

Bouwmanager Kees Zoeter van ProRail is tevreden: “Het is altijd mooi als het werk volgens planning verloopt en de treinen op maandagochtend weer kunnen rijden. Complimenten aan de aannemer BAM voor het harde werk."

Duurzame dwarsliggers

Eerder werden al 55 wissels vernieuwd, zijn 28 wissels weggehaald en zijn sporen, dwarsliggers en ballast vernieuwd. Goed om te weten: de nieuwe dwarsliggers zijn ecodwarsliggers. Bij het maken van dit nieuwe type dwarsliggers komt veel minder CO2 vrij.  Vanwege de aanpassingen aan de sporen zijn ook bovenleidingspalen, rijdraden en treinbeveiliging zoals seinen vernieuwd.

Op het station is de ligging van de sporen aangepast en zijn de perrons verhoogd. De perrons zijn nu op gelijke hoogte met de vloer van de trein, wat een gelijkvloerse instap van perron naar trein mogelijk maakt. Zo kunnen ook mensen met een functiebeperking zelfstandig en veiliger met de trein reizen.  

Bekijk: Drone: Spoorvernieuwing Leiden Centraal 2018-2020

Samen veilig doorwerken

Bij de werkzaamheden volgen de aannemers van ProRail het protocol ‘Samen veilig doorwerken’ dat door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de bouw- en technieksector is vastgesteld.

ProRail is voortdurend in gesprek met spooraannemers om te kijken hoe de werkzaamheden aan het spoor zoveel mogelijk en zo veilig mogelijk door kunnen gaan. Daarbij kijken we samen naar de inzet van personeel, aanvoer van materieel en de tijdige levering van desinfecterende en hygiënische middelen.
 

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers